Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Γρηγόρης Σουρμαΐδης: Μικρή μου μεγάλη αγάπη (1988)

Ο συνθέτης Γρηγόρης Σουρμαΐδης εισέβαλε ορμητικά στο ελληνικό τραγούδι στα πρώτα χρόνια του '70 με τρεις πολύ ενδιαφέροντες κύκλους τραγουδιών που κυκλοφόρησαν στην πενταετία 1971-1976 ("Χαιρετισμός", "Λιτανεία", "Στο δρόμο για το Τσιμενλί"), αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε ανεξήγητα από το προσκήνιο.
Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια, μέχρι να ξαναδώσει το παρών με μία καινούργια δισκογραφική κατάθεση, αλλά και πάλι η συνέχεια ήταν η ίδια, γιατί από το 1988 που εκδόθηκε ο 4ος δίσκος του, δεν έχει εμφανιστεί ξανά μέχρι σήμερα και προσωπικά αγνοώ πλήρως την όποια μουσική του δραστηριότητα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια!
Το κύκνειο άσμα του λοιπόν στάθηκε ο δίσκος "Μικρή μου μεγάλη αγάπη" που κυκλοφόρησε το 1988 από την ΕΜΙ. Περιλαμβάνει δώδεκα ερωτικές μπαλάντες σε στίχους κυρίως δικούς του, καθώς και των Τάκη Καρνάτσου, Σαράντη Αλιβιζάτου και του παλιού του συνεργάτη Φίλωνα Αρία. Μουσική και ενορχήστρωση κινούνται στο κυρίαρχο ύφος του ερωτικού τραγουδιού εκείνης της εποχής, όπως το διαμόρφωσε και το υπηρετούσε τόσο αποτελεσματικά ο Γιάννης Πάριος. 
Ερμηνευτές του δίσκου δύο άσημοι τραγουδιστές που εδώ κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο: Ο Κώστας Μάνος και η Αφροδίτη Φρυδά. Η συνέχεια και των δύο δεν τους οδήγησε σε κάποια αξιόλογη καριέρα και γρήγορα χάθηκαν.

(c) LP | EMI | 1988 | πηγή: d58/;

3 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Όταν πρωτοείπες ότι έχει εκδώσει 4 δίσκους, έψαξα πρόχειρα να βρω τον τέταρτο.
Δεν τον βρήκα.Και τώρα να τος!Μπράβο και πάλι μπράβο.

cnikola.tee6 είπε...

Τον Γρηγόρη Σουρμαΐδη τον πρωτοάκουσα τοκαλοκαίρι του 1967 σε ένα ωραίο νεοκυματικό 45άρι με τα δυο τραγούδια α) Το παιδί με την κιθάρα β) Της άνοιξης γαρύφαλο. Μετά από χρόνια ψάξιμο τα βρήκα και στο διαδίκτυο (YOUTUBE)σε καλή κατάσταση γιατί το δικό μου 45άρι παραείχε φθαρεί.

Για το α) https://www.youtube.com/watch?v=09HHYJHjqHM ή
https://www.youtube.com/watch?v=1ZjLMwRBkEU
Για το β) https://www.youtube.com/watch?v=b0s3i0KS1CA ή
https://www.youtube.com/watch?v=WKEyPBYiCvI

Άαβας / d58 είπε...

Αν έχεις πάντως το 45άρι, θα ήθελα ένα σκανάρισμα της ετικέτας και από τις δύο πλευρές...