Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Γιώργος Καζαντζής: Ήταν μια στιγμή (1986)

Η δεκαετία του '80 χαρακτηρίστηκε - υπερβολικά, νομίζω - ως η δεκαετία της παρακμής του ελληνικού τραγουδιού. Εντάξει, η σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες είναι εξόφθαλμα δυσμενής, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο '80 είχαμε πολλά καινούργια και σημαντικά πράγματα στο τραγούδι μας. Ο Μάνος και ο Μίκης συνεχίζουν ακμαιότατοι το έργο τους. Ο Δήμος Μούτσης μας δίνει το σπουδαίο "Φράγμα" του. Ο Σταύρος Ξαρχάκος το "Ρεμπέτικο". Ο Νίκος Ξυδάκης μια σειρά σπουδαίους προσωπικούς δίσκους. Ο Χρήστος Νικολόπουλος απογειώνεται. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ηχογραφεί τους καλύτερους δίσκους της καριέρας του. Εμφανίζονται σημαντικά σύνολα, όπως οι Δυνάμεις του Αιγαίου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Αλλά και οι σπουδαίοι Κατσιμιχαίοι. Και μαζί με όλα αυτά ξεπετάγεται και η περίφημη "Σχολή της Θεσσαλονίκης" με πρωθιερέα της τον Νίκο Παπάζογλου.
Μέσα λοιπόν από την άτυπη αυτή μουσική σχολή ξεπήδησε και ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Γιώργος Καζαντζής. Ένας συνθέτης με σεμνή, αλλά σταθερή διαδρομή από τα μέσα εκείνης της δεκαετίας μέχρι και σήμερα. Το 1986 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ήταν μια στιγμή" που αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την ηχογράφηση του ομώνυμου δίσκου του, με τον οποίο έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία. 
Πρόκειται για έναν ωραίο κύκλο δώδεκα τραγουδιών σε ύφος έντεχνης μπαλάντας με έντονα μελωδικό και ρυθμικό χαρακτήρα. Τους στίχους έγραψαν οι Σοφία Κατζούρη, Γιώργος Παππάς, Βασίλης Νικολαΐδης και Δημήτρης Κούλπας. Βασικός ερμηνευτής ο Κώστας Πρατσινάκης, ενώ συμμετέχει  και η Βάσω Ρωμανού. Ο δίσκος δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά.

(c) LP | Minos | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: aenaos/d58