Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης: Εξομολόγηση (1975)

Δίσκος έκπληξη! Για μένα τουλάχιστον. Τον ξετρύπωσα προ καιρού σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό ξεχασμένο σε μια γωνιά, χωρίς καν εξώφυλλα! Πάνω στις ετικέτες του έχουν απομείνει κάποιες χαρακτηριστικές επισημάνσεις του ραδιοφωνικού παραγωγού που κάποια στιγμή τον χρησιμοποίησε σε εκπομπή του!
Ήξερα τον τίτλο, δεν είχα ακούσει ποτέ το περιεχόμενο. Πρόκειται για τον ξεχασμένο και άγνωστο δίσκο "Εξομολόγηση" που κυκλοφόρησε το 1975 από τη Zodiac, τη γνωστή ετικέτα της Lyra. Ουσιαστικά είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του πολυμήχανου Γιάννη Ζουγανέλη σε ηλικία 19 χρονών! Με τραγούδια έξω από κάθε τι που ξέρουμε για την αφεντιά του! Τραγούδια κρητικά!
Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, ο Ζουγανέλης είχε ήδη δώσει ένα πρωτόλειο δισκογραφικό παρών το 1973, έφηβος ακόμη, όταν είχε ηχογραφήσει ένα 45άρι με τα τραγούδια "Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου" και "Οι οχτροί"
Στην "Εξομολόγηση" λοιπόν ο Γιάννης Ζουγανέλης εμφανίζεται ως συνθέτης και τραγουδιστής πλάι στον Κρητικό λυράρη, συνθέτη και τραγουδιστή Στρατή Σπυριδάκη, με τον οποίο μοιράζεται εξ ημισείας τη σύνθεση των τραγουδιών. Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από τον Συμεών Καπετανάκη. Ο δίσκος κρύβει ακόμη μια έκπληξη: Την παρουσία της Πόπης Αστεριάδη ως ερμηνεύτριας σε ένα ύφος εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που μας έχει συνηθίσει. 
Φαντάζομαι πως ο δίσκος θα αρέσει στους λάτρεις του κρητικού τραγουδιού. Εγώ τον βρήκα κάπως στομφώδη για τα γούστα μου και χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία, αν και θα πρέπει να κριθεί σε σχέση με την εποχή του, όταν το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού δεν είχε φτάσει στην κατάχρηση που γνωρίζει στις μέρες μας...

(c) LP | Zodiac | 1975 | πηγή: d58

4 σχόλια:

Νίκος87 είπε...

Ευχαριστούμε για το δώρο!!!

Ο Ζουγανέλης είναι από τους καλύτερους Έλληνες συνθέτες (ασχέτως αν δεν προέβαλε ποτέ αυτή την πλευρά του).
Μόλις πριν από μερικούς μήνες στην ανακαινισμένη εκπομπή του Χρήστου Παπαδόπουλου ¨Χάριν Ευφωνίας¨ παρουσίασε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το σοβαρό του έργο.
https://www.youtube.com/watch?v=U4gXybWRlbI

Ο δίσκος του ¨Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει¨του 1981 είναι για 'μένα ίσως ο καλύτερος ελληνικός ορχηστρικός δίσκος που βγήκε ποτέ.
Θα ήταν μεγάλη χαρά να τον βλέπαμε κάποια στιγμή στο ιστολόγιό σας. Ευελπιστούμε...

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε Νίκο, έχω το δίσκο "Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει", είναι πράγματι αξιόλογος και παραγνωρισμένος, αλλά δε συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου με το χαρακτηρισμό ότι "ίσως είναι ο καλύτερος ελληνικός ορχηστρικός δίσκος που βγήκε ποτέ". Στο πεδίο της ορχηστρικής μουσικής υπάρχουν άλλες κορυφαίες κατακτήσεις που δύσκολα μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε σύγκριση. Δε θα πρωτοτυπήσω θυμίζοντας "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" ή τους "Δεκαπέντε Εσπερινούς" ή το "Ελλάς η χώρα των ονείρων" ή τις "Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη" ή τον "Σκληρό Απρίλη του '45" του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και μια υπέροχη σειρά ορχηστρικών δίσκων του Σταύρου Ξαρχάκου ("Ελλήσποντος", "Χωρίς λόγια"), του Νίκου Μαμαγκάκη ("Εκδρομή"), της Ελένης Καραΐνδρου, του Γιάννη Σπανού κλπ.
Πάντως ο δίσκος μια θέση στο ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ τη δικαιούται!
Καλό Σαββατοκύριακο...

blackpepper είπε...

Ο αγαπητός Γιάννης Ζουγανέλης έχει μεγάλο όγκο δισκογραφίας με μουσικές και τραγούδια από ταινίες τηλεοπτικές σειρές αλλά και σκόρπια που εξυπηρετούσαν τούς τραγουδιστες ή την προσωπική του πορεία. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να αφήσει έργο διαχρονικό. Ο Μακρυμάλλης και το Φοβάμαι είναι δύο ετερόκλητα τραγούδια του που διασώθηκαν...

Νίκος87 είπε...

Οι δίσκοι που αναφέρατε είναι σπουδαίοι και αναμφιβόλως κορυφαίοι.
Όμως θα επιμείνω στην αξία του Ζουγανέλη και ειδικά του συγκεκριμένου δίσκου, καθώς πιστεύω πως δεν υστερεί και δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι - όπως προσωπικό ύφος ,μελωδικότητα, έμπνευση, χρώμα και ενορχήστρωση - είναι όλα εκεί.
Είναι ένας πολύ επιβλητικός ελληνικότατος δίσκος.
Φυσικά είναι θέμα προσωπικής αρεσκείας κα αντίληψης, γι'αυτό και προσδιόρισα ¨για 'μένα¨, όντας βέβαιος πως θα ακουστεί υπερβολικό και βαρύ.

..και επί τη ευκαιρία, ένας ακόμη παραγνωρισμένος εξαιρετικός ορχηστρικός δίσκος είναι οι ¨Κυκλάδες¨του Βασίλη Δημητρίου.
Αλλά και ο δίκος ¨Πριν το χάραμα¨ του Νότη Μαυρουδή με ορχηστρικές διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών.