Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Μιχάλης Τερζής, Αμάραντος Αμαραντίδης: Του έρωτα τ' αντάρτη (1974)

Άλλος ένας δίσκος από τους ξεχασμένους θησαυρούς της ελληνικής δισκογραφίας. Σε βινύλιο βέβαια, γιατί παραμένει στα αζήτητα μέχρι στιγμής παρά τον καταιγισμό των ψηφιακών επανεκδόσεων από το θησαυροφυλάκιο της Lyra. Μακάρι να το θυμηθούν κάποια στιγμή. Ας βολευτούμε με ό,τι έχουμε για την ώρα.
Ο δίσκος "Του έρωτα τ' αντάρτη" παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον κι εξηγούμαι αμέσως: Για έναν ανεξήγητο λόγο, όλες οι αναφορές στη δισκογραφία του αγαπημένου συνθέτη Μιχάλη Τερζή ξεκινούν με το δίσκο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" που κυκλοφόρησε το 1976. Κι όμως ο συνθέτης είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση νωρίτερα, το 1974, είκοσι μόλις χρονών, με το δίσκο που σας παρουσιάζω σήμερα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού ο εν λόγω δίσκος αποτελεί και τη μοναδική δισκογραφική κατάθεση ενός άλλου ενδιαφέροντος συνθέτη, λησμονημένου δυστυχώς και άγνωστου στον πολύ κόσμο, του πρόωρα χαμένου Αμάραντου Αμαραντίδη (1947-1995). 
Και φυσικά ο δίσκος έχει πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο με πολλά ωραία και ίσως για κάποιους γνωστά τραγούδια, όπως το "Δάκρυ δάκρυ", η "Ψαριανή", το "Ντροπαλό γιασεμί", το παιχνιδιάρικο "Αλήτης καιρός" και το αισθαντικότατο "Νάτανε ξημέρωμα". Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον έμπειρο Άκο Δασκαλόπουλο, ο οποίος εξακολουθούσε να δίνει όμορφα τραγούδια στην ελληνική δισκογραφία μετά από τη μακρόχρονη και ιδιαίτερα αποδοτική παρουσία του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η καταξιωμένη από τη μακρά θητεία της στο "Νέο Κύμα" Πόπη Αστεριάδη, ο ανερχόμενος και αδικοχαμένος Δημήτρης Ζευγάς και η πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Βιτάλη.
Την ορχήστρα διευθύνει ο έμπειρος Νίκος Μαμαγκάκης. Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός.
(c) LP | Lyra | 1974 | πηγή: d58



Δεν υπάρχουν σχόλια: