Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πάνος Τσαπάρας: Πόθος διάφανος (1983)

Ιδού άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση τραγουδοποιού που γι' αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή τον πήγε, καταπώς λέει και το τραγούδι! 
Ο Πάνος Τσαπάρας πρωτοεμφανίστηκε το 1974 συμμετέχοντας στο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ "Νιάτα" με το ποπ τραγουδάκι "Άννα" που ερμήνευσε ο φτασμένος τότε Δάκης. Λίγο αργότερα πήρε μέρος στο "Λουκιανού διάλογοι" του Μίμη Πλέσσα ως τραγουδιστής κι αμέσως μετά άρχισε να ηχογραφεί τους πρώτους παιδικούς του δίσκους δείχνοντας ποιο δρόμο θα έπαιρνε οριστικά η πορεία του στην ελληνική μουσική. Λίγα χρόνια αργότερα άλλωστε συνθηκολόγησε πλήρως με την εμπορικότητα γράφοντας εύπεπτες μουσικούλες για Στρουμφάκια και άλλα συναφή!
Κι όμως, παρόλο που στην τριετία 1980-1982 ηχογράφησε δέκα (!!!) παιδικούς δίσκους και τραγούδησε και τη χαριτωμένη "Χελώνα" του Θανάση Παπακωνσταντίνου στους δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας, ήρθε ένας εντελώς διαφορετικός προσωπικός δίσκος το 1983 που έκανε εντύπωση τον καιρό εκείνο κι έδειξε ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο του καλλιτέχνη.
Πρόκειται για το δίσκο "Πόθος διάφανος" που εκδόθηκε από τη CBS με δέκα ροκ μπαλάντες κι ένα οργανικό φινάλε, με στίχο αιχμηρό και ενίοτε ανατρεπτικό απέναντι στα κλισέ της εποχής του. Στίχοι, μουσική και ερμηνεία από τον ίδιο με τη συμμετοχή της καλής τραγουδίστριας Ελένης Τσαγκαράκη. Στο τραγούδι "Ορφέα φυλάξου" έχει μια μικρή ανάμιξη στη μουσική και ο άγνωστος τότε Ορφέας Περίδης. 
Ο συνθέτης δηλώνει ευθαρσώς στο εξώφυλλο ότι "ο δίσκος αυτός δεν έχει απόψεις, δεν  εκφράζει τίποτα και προπαντός δεν προάγει το ελληνικό τραγούδι"! Σωστός! Αυτοϋπονόμευση και αντικομφορμισμός...

(c) LP | CBS | 1983 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: