Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Γρηγόρης Σουρμαΐδης: Χαιρετισμός (1971)

Ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης ανήκει στην επιγονική γενιά των συνθετών που εμφανίστηκαν στο γύρισμα της δεκαετίας του '60 και των αρχών του '70, οι οποίοι πάτησαν γερά πάνω στη στέρεη βάση που είχαν ήδη διαμορφώσει οι σημαντικοί συνθέτες των πρώτων χρόνων του "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι (Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Δήμος Μούτσης, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός).
Η δισκογραφική παρουσία του συνθέτη υπήρξε περιορισμένη, αφού μας έδωσε τέσσερις μόλις ολοκληρωμένους δίσκους, οι τρεις από τους οποίους κυκλοφόρησαν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 με σημαντικότερη στιγμή του τον κύκλο τραγουδιών "Λιτανεία" (1974).
Το 1971 λοιπόν ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης έκανε την παρθενική δισκογραφική του εμφάνιση με τον "Χαιρετισμό". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα τραγούδια σε ελαφρολαϊκό ύφος πάνω σε απλούς ρυθμούς, κυρίως ζεϊμπέκικα και απτάλικα, που ακούγονται πολύ ευχάριστα, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Οι στίχοι και η ερμηνεία στα περισσότερα είναι του ίδιου, ενώ συμμετέχουν η εξαιρετική Λήδα, λίγο πριν μας εμφανιστεί και η ίδια ως αυτόνομη δημιουργός, καθώς και η άγνωστη Εύα Αδαμαντίδου ως δεύτερη φωνή στον συνθέτη. 
Δε θυμάμαι κανένα τραγούδι αυτού του δίσκου από εκείνη την εποχή, γιατί δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία, αν και έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για κάτι τέτοιο. Ίσως η ερμηνεία του ίδιου του συνθέτη να λειτούργησε ανασταλτικά προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που δε φαίνεται πως ο ίδιος επιδίωκε κάτι τέτοιο, σύμφωνα τουλάχιστον με το σεμνό του σχόλιο που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.

(c) LP | Olympic | 1971 | πηγή: Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: