Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Δυο κόσμοι (1949/ανέκδοτο OST)

Άλλο ένα ανέκδοτο soundtrack του Μάνου Χατζιδάκι από τη δραματική ταινία "Δυο κόσμοι", παραγωγής 1949 σε σκηνοθεσία Γιάννη Φιλίππου και Ίωνα Νόβακ με πρωταγωνιστές τους Ίντα Χριστινάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη και Νίκο Τζόγια. 
Στην ασήμαντη αυτή ταινιούλα ακούγεται για πρώτη φορά το πανέμορφο τραγούδι "Ήρθε Βοριάς, ήρθε Νοτιάς", που πιθανότατα είναι και το πρώτο πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις!
Στην πραγματικότητα βέβαια το τραγούδι γράφτηκε αρκετά χρόνια πιο παλιά, μάλλον το 1943, μέσα στα μαύρα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Τότε λοιπόν ο συνθέτης, μαγεμένος από το εμβληματικό τραγούδι της "Λίλι Μαρλέν" και τη φωνή της μεγάλης Γερμανίδας τραγουδίστριας Lale Andersen, θέλησε να της γράψει ένα δικό του τραγούδι! Πήρε λοιπόν τους στίχους του φίλου του Γιάγκου Αραβαντινού και το αποτέλεσμα ήταν αυτό το υπέροχο πρωτόλειο τραγούδι. Φυσικά η μεγάλη ντίβα εκείνο τον καιρό ήταν αδύνατον να βρεθεί και να συνεργαστεί με τον νεαρό άσημο συνθέτη κι έτσι το τραγούδι ξεχάστηκε για λίγο, ώσπου το 1949 εντάχθηκε στην ταινία "Δυο κόσμοι", όπου το ερμήνευσε η πρωταγωνίστρια Ίντα Χριστινάκη.
Η κόπια της ταινίας βέβαια, απ' όπου άντλησα το soundtrack, δεν ήταν και σε πολύ κατάσταση, αλλά ευτυχώς στην αρχή της όπου ακούγεται το τραγούδι, ο ήχος είναι σχετικά καθαρός, ενώ σε άλλο σημείο της ταινίας, όπου στήνεται ένα γλέντι κι ακούγονται διάφορα τραγούδια, το συγκεκριμένο τραγούδι ξανακούγεται, αλλά ο ήχος είναι πολύ προβληματικός.
Στη δισκογραφία το τραγούδι πέρασε το 1963 με τη Νίκη Καμπά, η οποία το ερμήνευσε και στην παράσταση "Μαγική πόλις", ενώ την ίδια περίπου εποχή το τραγούδησε επιτέλους και η Lale Andersen, καθώς και η Νάνα Μούσχουρη δίνοντάς του φτερά για μια διεθνή πορεία. Τέλος, το 1986, στο πλαίσιο των εμφανίσεων του Μάνου Χατζιδάκι στη "Ρωμαϊκή Αγορά", το τραγούδι γνώρισε μια ακόμη θαυμάσια ερμηνεία από τον ίδιο τον συνθέτη σε διφωνία με τον Ηλία Λιούγκο.

(c) Ανέκδοτο OST | 1949 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & φωτό
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: