Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Το ποτάμι (1960/ανέκδοτο OST)

Από την πλούσια κινηματογραφική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ξεχωριστή θέση κατέχει ασφαλώς η σπουδαία συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του τελευταίου το 1954 με τη "Μαγική πόλη" κι αργότερα με τον μνημειώδη "Δράκο" μέχρι το "Ποτάμι", ταινία παραγωγής 1959 της Finos Film.
Ας σταθούμε σήμερα στην τελευταία από αυτές: Το "Ποτάμι" λοιπόν είναι μια σπονδυλωτή ταινία αποτελούμενη από τέσσερα επεισόδια πάνω σε κείμενα των Αντώνη Σαμαράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Νότη Περγιάλη και Νίκου Κούνδουρου. Παίζουν: Τίτος Βανδής, Τάκης Εμμανουήλ, Ανέστης Βλάχος, Ντίνα Τριάντη, Γιώργος Εμιρζάς και Χριστόφορος Ζήκας. Ο σκηνοθέτης διαφώνησε με τους παραγωγούς για το μοντάζ της ταινίας, η οποία παίχτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960 σε δυο διαφορετικές version και βραβεύτηκε, χωρίς όμως ποτέ να φτάσει στις αίθουσες προβολής. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε μια μεγάλη σειρά από σύντομα θέματα βουκολικού ύφους με την κιθάρα και τη φλογέρα να κατέχουν την πρώτη θέση, αλλά και το μπουζούκι να τονίζει το λαϊκό χρώμα της ταινίας. Το μπουζούκι μάλιστα ερμηνεύει ο Βασίλης Τσιτσάνης. 
Στην ταινία ακούγεται κι ένα τραγούδι με τίτλο "Διψούν οι κάμποι", το οποίο υποτίθεται ότι τραγουδά ο Ανέστης Βλάχος, αλλά η πραγματική φωνή ανήκει στον ξεχασμένο λαϊκό τραγουδιστή  Ορφέα Κρεούζη. Αν δε λέει και πολλά πράγματα το όνομά του, θα πω μόνο πως είναι ο ίδιος που ερμηνεύει το σπουδαίο λαϊκό τραγούδι "Ο γκρεμός" του Μάνου Χατζιδάκι. 
Περεμπιπτόντως να επισημάνω ότι στο διαδίκτυο διασπείρεται η λανθασμένη πληροφορία ότι ένα πασίγνωστο οργανικό κομμάτι με πιάνο και ορχήστρα σε ρυθμό μπόσα νόβα του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "Το ποτάμι" προέρχεται από την εν λόγω ταινία, ενώ δεν έχει απολύτως καμία σχέση, αφού ανήκει στην ταινία "Αγάπη και θύελλα" (1961).


(c) Ανέκδοτο OST | 1960 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & φωτό
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: