Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Βασίλης Δημητρίου: Η δασκάλα η Βροχή (1978)

Το θεατρικό soundtrack "Η δασκάλα η βροχή" κυκλοφόρησε το 1978 από την ετικέτα Olympic της Philips και αποτελεί μία από τις πρώτες δουλειές του Βασίλη Δημητρίου για το θέατρο. Δισκογραφικά είχαν προηγηθεί οι δουλειές του για το "Ω, τι κόσμος, μπαμπά" (1973) και "Δόξα και θάνατος" (1975). 
Ταυτόχρονα είναι κι ένας πολύ ενδιαφέρων, αν και μάλλον υποτιμημένος, παιδικός δίσκος, που έχει το πρόσθετο προσόν ότι διαθέτει στίχους γραμμένους από τον μεγάλο στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Μάλιστα ο σημαντικός στιχουργός έγραψε για την περίσταση και δύο σύντομα παραμύθια εναρμονισμένα στον λοιπό θεματικό άξονα των τραγουδιών.
Τα τραγούδια γράφτηκαν παλιότερα για τη θεατρική παράσταση "Τα παιδιά στο δάσος του Ρομπέν" του Τζον Κρόκερ, που ανέβηκε το 1975 στο θέατρο Σάτιρα. Ο συνθέτης για μια ακόμη φορά κατέθεσε αφειδώς ένα soundtrack πλημμυρισμένο από όμορφες μελωδίες και χαρούμενα τραγουδάκια, που ασφαλώς θα μπορούσαν να ακουστούν πολύ άνετα και από ένα σημερινό παιδικό ακροατήριο.
Το κύριο βάρος της ερμηνευτικής ευθύνης φέρει η "εθνική" μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, που εκείνη την εποχή - διανύοντας πλέον τη δεύτερη φάση της ζηλευτής της καριέρας - γνώριζε μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό σανίδι έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει τον προνομιακό της χώρο, δηλαδή τη μεγάλη οθόνη. Είναι η περίοδος που είχε ωριμάσει πλέον και υποκριτικά, αλλά και φωνητικά, μακριά από τις ναζιάρικες και προσχολικού επιπέδου τραγουδιστικές της επιδόσεις. Κι εδώ πράγματι η ερμηνεία της είναι αξιοπρεπής και ώριμη. Δίπλα της ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης στο ρόλο του αφηγητή. Συμμετέχει επίσης η Παιδική Χορωδία της Νέας Σμύρνης.

(c) LP | Philips/Olympic | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: