Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Steps (1966/ανέκδοτο OST)

Από την πληθώρα των κινηματογραφικών συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι στα χρόνια του '60 ελάχιστες δυστυχώς πέρασαν στη δισκογραφία κι όχι πάντα οι καλύτερες. Ακόμη κι όταν εργαζόταν στην Αμερική, δεν ευτύχησε να δει όλη την κινηματογραφική του δουλειά σε δισκογραφημένη μορφή κι ας επρόκειτο συνήθως για μεγάλες παραγωγές. Κι ας επρόκειτο - το χειρότερο - για πολύ όμορφες μουσικές!
Σήμερα λοιπόν θέλω να ανασύρω από τη λήθη άλλο ένα σημαντικό κινηματογραφικό soundtrack του μεγάλου μας συνθέτη που παραμένει ανέκδοτο. Πρόκειται για τη μουσική που έγραψε το 1966 για την ελληνοαμερικανική ταινία "Steps" (Τα σκαλοπάτια). Τη σκηνοθέτησε ο Leonard Hirschfield πάνω σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού, ενώ πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Παππά, Umberto Orsini, Τάκης Εμμανουήλ και Σπύρος Φωκάς.
Η σύνθεση του Χατζιδάκι είναι πλούσια κι ευφάνταστη, με οργανικά κυρίως θέματα διανθισμένα από πέντε τραγούδια που ερμηνεύει η Vida Penticks. Ξεχωρίζει το εξαιρετικό "Time is like...", που ακούγεται σε δύο εκδοχές. Ένα ολοκληρωμένο και ωραιότατο soundtrack διάρκειας 45 λεπτών που δυστυχώς αγνοείται από τους μουσικόφιλους, καθώς παραμένει ξεχασμένο και ανεκμετάλλευτο. 


Να σημειώσω μόνο ότι ένα μέρος του soundtrack μεταδόθηκε προ ετών από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Μητρόπουλου Απόψε αυτοσχεδιάζουμε στο Β' Πρόγραμμα. 

(c) Ανέκδοτο OST | 1966 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: