Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: The Heroes (1969)

Η παραγωγικότατη δεκαετία του '60 κλείνει πολύ δημιουργικά για τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Αμερική κι έγραφε μουσική για τον διεθνή κινηματογράφο.
Το 1969 λοιπόν, ένα χρόνο μετά τη μουσική για την ταινία "Blue" (ένα υπέροχο soundtrack σε φόρμα concertante για κλασική κιθάρα και ορχήστρα), υπογράφει τη μουσική επένδυση της ταινίας "The Invincible Six", μιας αμερικανοϊρανικής περιπέτειας που σκηνοθέτησε ο διάσημος ρουμανοαμερικανός σκηνοθέτης Jean Negulesco σε χώρους του Ιράν στα χρόνια του Σάχη. Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο "The Heroes of Yucca" και γιαυτό στην εργογραφία του συνθέτη έχει επικρατήσει ο τίτλος "The Heroes" προκαλώντας συχνά κάποια σύγχυση.
Το ορχηστρικό κομμάτι των τίτλων είναι η πασίγνωστη μελωδία "Μπαλάντα του Ούρι" που αργότερα ενσωματώθηκε ως εισαγωγή στον κύκλο τραγουδιών "Αθανασία" (1976) και μετέπειτα απέκτησε και στίχους που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος, για να γίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κι αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη. 
Στην ταινία ακούγεται κι ένα τραγούδι με αγγλόφωνους στίχους, ενώ τα υπόλοιπα μέρη είναι ορχηστρικά και μάλιστα γραμμένα για συμφωνική ορχήστρα με μεγάλη έμπνευση που δείχνει την ξεχωριστή ικανότητα του συνθέτη να κινείται με την ίδια άνεση ακόμη και σε πεδία, στα οποία δεν μας έχει πολυσυνηθίσει. 
Περιλαμβάνονται επίσης και κάποια μέρη με ήχους της Ανατολής, ένας αμανές και κάποιοι σόλο αυτοσχεδιασμοί με λαούτο και βιολί που παραπέμπουν στο χωτοταξικό πλαίσιο, όπου εκτυλίσσεται η δράση της ταινίας. 
Εν ολίγοις, έχουμε ένα ακόμη άγνωστο αριστούργημα του Μάνου Χατζιδάκι που δυστυχώς παραμένει ανέκδοτο, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί κτήμα όλου του μουσικόφιλου κοινού, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο! Μακάρι κάποια στιγμή να βγει από τα απρόσιτα συρτάρια, όπου μένει κλειδωμένο, και να αξιωθεί μιας καλής έκδοσης.

(c) Ανέκδοτο OST | 1969 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτό
πηγή: d58/Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: