Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Κώστας Χαριτάτος: Τερέζα (1999)

«Αν με ρωτούσε κάποτε ο Θεός τι έκανα κάτω στη γη, θα του απαντούσα: Τόλμησα». Έτσι λακωνικά φαντάζομαι ότι θα έδινε η Τερέζα Δαμαλά στον Ύψιστο την αυτοβιογραφία της - μιας και δεν ήθελε να μιλά για τις ευρωπαϊκές αμαρτίες της, που θα την έφερναν, πάντως, κάποια στιγμή στο κατώφλι της αγιότητας: «Τόλμησα». Είχε ξεκινήσει τη ζωή της σαν ξεριζωμένο αγριολούλουδο της ανατολικής Θράκης, για να παντρευτεί το 1916 στην Αθήνα, να εξοριστεί το 1917 στην Κορσική και να παρατήσει τον άντρα της, το 1918, στο Μιλάνο. Ήταν η πρώτη φορά που τολμούσε. Στα επόμενα πέντε χρόνια η Τερέζα θα γνώριζε τον Πικάσσο, τον Ίωνα Δραγούμη, τον ντ' Αννούντσιο, τον Κοκτώ, τον Βενιζέλο, τον Μουσσολίνι, τον Κεμάλ - και βέβαια τον Έρνεστ Χέμινγουαιη. Αν ήταν πιο φλύαρη, θα μπορούσε να προσθέσει στη βιογραφία της: «Γνώρισα τους πιο σημαντικούς άντρες του καιρού μου. Και κοιμήθηκα με μερικούς από αυτούς». «Είμαστε οι τελευταίοι εραστές του Βυζαντίου!» λένε ότι της είπε κάποια στιγμή ο Χέμινγουαιη στην Πόλη. Κι από την άποψη αυτή θα πρέπει να δεχτούμε ότι το Βυζάντιο ήταν τελικά πολύ τυχερό - έστω και πέντε αιώνες μετά την Άλωση...
Φρέντυ Γερμανός

Βασισμένη στο best seller του Φρέντυ Γερμανού (1934-1999) παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις θεατρικές σεζόν 1998-1999 η παράσταση "Τερέζα", ένα χρόνο δηλαδή μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου (Καστανιώτης, 1997) με θέμα την πολυκύμαντη ζωή της Τερέζας Δαμαλά. Το έργο σκηνοθετήθηκε διαδοχικά από τους Δημήτρη Παπασταμάτη (1998) και Κωνσταντίνο Μάριο (1999). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν οι ηθοποιοί Νάντια Μουρούζη, Αίας Μανθόπουλος και Νίκος Κούρος. 
Τη μουσική έγραψε ο Κώστας Χαριτάτος επιστρατεύοντας όλα τα υφολογικά μουσικά χαρακτηριστικά της εποχής, κατά την οποία διαδραματίζονται τα επιλεγμένα επεισόδια από το βίο της ηρωίδας.
Το 1999 εκδόθηκε ένας διπλός ψηφιακός δίσκος από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για την παράσταση, ο οποίος φυσικά είναι πια εκτός κυκλοφορίας. Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει ηχογραφημένες δηλώσεις των συντελεστών της παράστασης, ενώ ο δεύτερος καλύπτεται από τη μουσική σύνθεση του Κώστα Χαριτάτου. Εδώ θα βρείτε μόνο το δεύτερο μέρος της έκδοσης.

(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής | 1999 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58/Γ.Χ.

1 σχόλιο:

apiko είπε...

Απολύτως αριστούργημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

με πολλούς και καλούς όρους
έναν γείτονα από τη Σμύρνη.