Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σταύρος Κουγιουμτζής: Τα πρώτα τραγούδια (1961-1967)

Αυτή είναι μια διορθωτική ανάρτηση που έρχεται να αποκαταστήσει αβλεψίες ή παραλείψεις της αρχικής ανάρτησης που είχα παρουσιάσει παλιότερα με τα ανεξάρτητα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή από την πρώτη του συνθετική περίοδο, δηλαδή κατά το διάστημα 1961-1967.
Θυμίζω ότι εκείνη την περίοδο ο συνθέτης ηχογράφησε γύρω στα 40 τραγούδια από το 1961, όταν παρουσίασε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του ΕΙΡ το πρώτο του τραγούδι ("Περιστεράκι"), μέχρι το 1967 που εντάχθηκε στο δυναμικό της Odeon, η οποία από την επόμενη χρονιά θα μετονομαστεί σε Minos κι εκεί πλέον ο συνθέτης θα βρει σταθερή στέγη για πολλά χρόνια και θ' αρχίσει να παρουσιάζει τους μεγάλους δίσκους 33 στροφών που τον επέβαλαν ως κορυφαίο τραγουδοποιό. Από το σκόρπιο αυτό υλικό μόνο η Lyra έχει εκδόσει ένα δίσκο με 14 τραγούδια, τα οποία και δεν συμπεριέλαβα σε τούτη τη συλλογή.
Στην τωρινή λοιπόν ανάρτηση έχω προσθέσει δυο τραγούδια από τις 45 στροφές που έλειπαν από την προηγούμενη συλλογή και συγκεκριμένα, ένα τραγούδι με τη Μάριον Σίβα ("Φεύγει η χαρά") κι άλλο ένα με τον Γιάννη Ζανιώτη ("Στο πρώτο γλυκοχάραμα")
Επίσης έχω προσθέσει και το τραγούδι "Νυχτερινές φωτιές" που δεν έχει ηχογραφηθεί ποτέ στο στούντιο και παραμένει ανέκδοτο. Το τραγούδι αυτό ακούστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1963 από τις φωνές της Μάριον Σίβα και της Καίτης Δεσύλα, αλλά εδώ το έχουμε από μια ραδιοφωνική του μετάδοση με τη φωνή της Νίκης Καμπά. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό είναι το μοναδικό τραγούδι που παρουσίασε ο συνθέτης μέσα στο 1963.
Προσθέτω επίσης ότι έχω αποκαταστήσει τη λανθασμένη αναγραφή του τραγουδιστή Χριστόφορου Ζησούλη ως ερμηνευτή των τραγουδιών "Ο μπάρμπα Θάνος" και "Αν είν' ναρθείς". Το σωστό όνομα του τραγουδιστή είναι Χριστόφορος Γλιπιρίδης, ο οποίος συχνά αναφέρεται και απλά ως Χριστόφορος.
Να προσθέσω, τέλος, ότι αρκετά από τα τραγούδια της συλλογής έχουν πολύ βελτιωμένο ήχο σε σχέση με την προηγούμενη ανάρτησή μου.



(c) Fidelity, Philips, Lyra, Odeon | 1961-1967 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58/π.Αρτ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://open.spotify.com/album/1Yp6TDoDksYwRByjDFfK4H?si=53_7_VfUSSytmHzf_FdAdQ

Άαβας / d58 είπε...

Ανώνυμε, δεν έχω πρόσβαση στη διεύθυνση που δίνεις. Γνωρίζω όμως τι είναι το Spotify. Να υποθέσω ότι έχεις δει εκεί αυτή τη συλλογή του Σταύρου Κουγιουμτζή; Αν ναι, τότε απλώς έχει συμβεί για πολλοστή φορά αυτό που ξέρω ότι γίνεται συστηματικά από τέτοιες σελίδες που εμπορεύονται τη μουσική κλέβοντας από δεξιά κι αριστερά. Μου είναι αδιάφορο βέβαια. Γιατί είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που κάτι δημοσιοποιείται στον ιστό. Η δική μου προσπάθεια έχει άλλα κίνητρα και άλλη στόχευση...