Ιδού ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας κινηματογραφικής μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι από τα πρώτα χρόνια του '60 στο Hollywood. Δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα και δεν καταγράφεται στη δισκογραφία του συνθέτη, παρά μονάχα στην ογκωδέστατη εργογραφία του.
Ο λόγος λοιπόν για την αυθεντική μουσική της επικής ταινίας "The 300 Spartans" του Rudolph Mate, η οποία παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1962. Στις ελληνικές αίθουσες προβλήθηκε με τον τίτλο "Ο Λέων της Σπάρτης" (όπου ως Λέων προφανώς εννοείται ο Λεωνίδας!). Πρόκειται για μια δίωρη έγχρωμη υπερπαραγωγή χολιγουντιανών προδιαγραφών. Θέμα της είναι η γνωστή (και διαστρεβλωμένη) ιστορία των 300 Σπαρτιατών που αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων στις Θερμοπύλες απέναντι στις ορδές του Ξέρξη το 480 π.Χ. Η νεότερη ταινία "300" με την τεράστια εμπορική της επιτυχία επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα προκαλώντας παράλληλα την οριστική παραμόρφωση των ιστορικών γεγονότων. Σε κείνη την παλιότερη και πιο αθώα ταινία συμμετείχαν, πλάι σε διάσημα ονόματα του αμερικανικού κινηματογράφου, και αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως η Άννα Συνοδινού, ο Δήμος Σταρένιος, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Μιχάλης Νικολινάκος και άλλοι.
Η επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι για τη σύνθεση της μουσικής μοιάζει σχεδόν αυτονόητη, αφενός γιατί η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα με θέμα παρμένο από την ελληνική ιστορία και αφετέρου γιατί ο συνθέτης εκείνη την περίοδο ήταν περιζήτητος λόγω της πρόσφατης βράβευσής του με το oscar τραγουδιού για την ταινία "Ποτέ την Κυριακή" (1960).
Η μουσική του σ' αυτή την ταινία χαρακτηρίζεται από ένα μίγμα επικών και ελεγειακών ορχηστρικών ηχοχρωμάτων στη γραμμή των ανάλογων κινηματογραφικών επενδύσεων από μεγάλους χολιγουντιανούς συνθέτες, όπως ο Miklos Rozsa, ο Maurice Jarre κ.ά., αλλά η μελωδική βάση του Μάνου Χατζιδάκι παραμένει κι εδώ αναγνωρίσιμη. Εντυπωσιακά τα δυο βασικά θέματα στην έναρξη και το φινάλε, ενώ καθαρά χατζιδακική και πιο ελληνοπρεπής η μελωδία του track 9*, η οποία παραπέμπει στα ηχοχρώματα των "Πασχαλιών μέσα από τη νεκρή γη".
Επισημαίνω ότι τρία μελωδικά θέματα του soundtrack πολλά χρόνια αργότερα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία τριών τραγουδιών σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού για το δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη "Χορός με τη σκιά μου" (1998).
*Τυχαία ανακάλυψα μια παλιότερη ανάρτηση στο YouTube με to track 9 του soundtrack, όπου με εντιμότητα ο/η uploader αναφέρει την πηγή του θέματος (ήχος και κείμενο)
(c) Ανέκδοτο OST | 1962 | πηγή: d58
8 σχόλια:
Ε! Λοιπόν.Δεν μου αρέσει να γράφω κοινότυπα μπράβο,ευχαριστώ,παρακαλώ κ.λ.π.αλλά θα σκάσω να μην το πω.
Εδώ γίνεται κάτι πάρα πολύ μεγάλο.Βγαίνουν στο φως θαμμένα αριστουργήματα.
Δεν είναι παίξε-γέλασε το πράγμα.
Δίκαια ο "ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ"είναι σημείο αναφοράς στην Ελληνική (και όχι μόνο) μουσική.
ΑΞΙΟΣ.
Ευχαριστώ, αγαπητέ Δημήτρη!
Θα συνεχίσω ως το τέλος της εβδομάδας με μερικά ακόμη αυτοσχέδια soundtrack (φτιαγμένα δηλαδή με πολύ κόπο μέσα από τις αντίστοιχες ταινίες) του μεγάλου μας συνθέτη που δυστυχώς παραμένουν ανέκδοτα...
Επειδή η δουλειά σου είναι πράγματι ανεκτίμητη , σου προσφέρω αν θέλεις ένα δικό μου rip από το ''Χέρι του ήλιου'' ενός δίσκου που δεν έχει ποτέ κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή .Αν δεν είναι σωστό μπορείς να διαγάψεις το σχόλιο.
Ευχαριστώ
http://www.easybytez.com/54e6mroab894
Και εγω τα προωθώ σε μερη που πρεπει να μην μας πιασουνε στον υπνο οι λογοκλόποι!!!!
Ευχαριστώ, φίλε Νίκο. Τον έχω το δίσκο σε πολύ καθαρό rip, αλλά θα αξιοποιήσω και τα δικά σου εξώφυλλα...
Μπορείτε παρακαλώ να ανεβάσετε ξανά το άλμπουμ? Το ψάχνω χρόνια. Ευχαριστώ πολύ.
O σύνδεσμος ανανεώθηκε
Ευχαριστούμε πολύ για την ανανέωση του συνδέσμου.
Δημοσίευση σχολίου