Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Μίκης Θεοδωράκης & William Shakespeare: Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου (ανέκδοτο)

Μετά την ανέκδοτη θεατρική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τον "Χριστόφορο Κολόμβο" του Νίκου Καζαντζάκη που σας παρουσίασα χθες, συνεχίζω με άλλο ένα πολύτιμο ντοκουμέντο από το ίδιο ανεξερεύνητο πεδίο δράσης του μεγάλου μας συνθέτη.
Πρόκειται για τη μουσική που έγραψε για την παράσταση του έργου "Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου", μια "ελαφρά" κωμωδία του William Shakespeare (1564-1616) γραμμένη το 1608. Η παράσταση ανέβηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1980 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Αλέξη Σολομού με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Πολίτη, Ελένη Ζαφειρίου και Τιτίκα Βλαχοπούλου.
Από τη μουσική αυτής της παράστασης διασώζονται σε ανέκδοτο αρχείο πέντε τραγούδια που ερμηνεύει ο βαρύτονος και ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος που τον ξέρουμε περισσότερο από τις ιστορικές συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι ("Όρνιθες"). Τα τραγούδια έχουν ένα χαρακτήρα μπαρόκ όπερας σε μια προσπάθεια να αποδοθεί ένα αναγεννησιακό κλίμα. Σ' αυτό συμβάλλει και η λιτή συνοδεία τους από σόλο λαούτο που παίζει η Στέλλα Κυπραίου.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1980 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58/b.p.

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ε!Λοιπόν.Αν πει κάποιος "είμαι συλλέκτης",κοιτάξτε τον συγκαταβατικά,και πείτε
μέσα σας "να 'ξερε τι λέει ο άνθρωπος".Και το λέει ένας άνθρωπος, που κουβάλαγε κασετόφωνο και μικρόφωνο στον Μουσικό Αύγουστο,στον Λυκαβηττό. Τέτοια κατραπακιά είχα να φάω από τότε που ο Θανάσης Σακελλαράκης είχε ανεβάσει το "αυτό το δέντρο δεν το λέγαν υπομονή".Να είναι καλά.
Και έρχεσαι τώρα,αγαπημένε φίλε,να με βοηθήσεις στον αυτοπροσδιορισμό μου,για
το μέχρι που φτάνουν οι συλλεκτικές μου δυνατότητες.Ώρα για αυτοκριτική λοιπόν.
Δύο λοιπόν μεγάλα ευχαριστώ.Ένα για την προσφορά σου αυτή και ένα για την αυτογνωσία μου.