Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Μίκης Θεοδωράκης & Νίκος Καζαντζάκης: Χριστόφορος Κολόμβος (ανέκδοτο)

Ακόμη και οι πιο συνεπείς μουσικόφιλοι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουν με επάρκεια στις πραγματικές του διαστάσεις το έργο των δύο Διόσκουρων του μουσικού μας πολιτισμού, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Κι αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος του έργου τους παραμένει ανέκδοτο κι επομένως απρόσιτο στο ευρύ κοινό. Κι αναφέρομαι κυρίως στη μουσική που έγραψαν για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ειδικά, η μουσική τους για το θέατρο έχει το προφανές μειονέκτημα ότι ακούστηκε μόνο κατά τη διάρκεια κάποιων παραστάσεων και σπανιότατα αποτυπώθηκε σε κάποιο μέσον, όπως το κινηματογραφικό φιλμ, ώστε να μπορούμε εκ των υστέρων και μετά από πολύ χρόνο να την ακούσουμε και να την εκτιμήσουμε αναλόγως.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει μακρά σχέση με τη θεατρική σκηνή, αφού οι πρώτες του σκηνικές συνθέσεις χρονολογούνται αμέσως μετά τη γερμανική κατοχή, στα μέσα της δεκαετίας του '40. Στη μακρόχρονη διαδρομή του συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς του θεάτρου, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Βασίλης Ρώτας, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Άγγελος Τερζάκης ("Θεοφανώ"), ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ("Η γειτονιά των αγγέλων", "Εχθρός λαός"), ο Νότης Περγιάλης, αλλά και ξένοι, όπως ο Σέξπιρ, ο Χάσεκ, ο Μπρεχτ, ο Καμί, διάφοροι Ρώσοι δραματουργοί και πολλοί άλλοι.
Το 1975 ο συνθέτης έγραψε μουσική για τη θεατρική παράσταση "Χριστόφορος Κολόμβος" βασισμένη στην ομώνυμη δημιουργία του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Το έργο παίχτηκε το 1975 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη. Η μουσική σύνθεση είναι για φωνή και μικρή συμφωνική ορχήστρα. Από τη μουσική αυτή διασώζονται σε ανέκδοτο αρχείο έξι τραγούδια που ερμηνεύονται από τον Πέτρο Πανδή με τη συμμετοχή της ηθοποιού Άννας Μακράκη.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1975 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58/b.p

3 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Συγκλονιστικό.Ειδικότερα για το 4)Κύριε των δυνάμεων.Δεν το είχα.
Αντί για ευχαριστώ θα πω μόνο μόνο μια φράση.Αξίζει που υπάρχεις.Μπράβο.

Άαβας / d58 είπε...

Με συγκινείς, καλέ μου φίλε!
Ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος μας πρόλαβε:
"Άξιζε να υπάρξουμε,
για να συναντηθούμε..."

...ολοικ είπε...

Παναγια μου και Χριστε μου!!!!