Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το κορίτσι με το κορδελάκι (1964)

Έχοντας αφιερώσει τις τελευταίες μας παρουσιάσεις στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος), είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τον άλλο μεγάλο μας συνθέτη που συμπληρώνει την κορυφαία τετράδα των δημιουργών του "έντεχνου" τραγουδιού. Κι αυτός φυσικά είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Θέλω λοιπόν να σταθούμε σήμερα σε μια ιστορική στιγμή και του συνθέτη και της ελληνικής μουσικής. Αναφέρομαι στο θεατρικό soundtrack για το έργο "Το κορίτσι με το κορδελάκι" που ανέβηκε το 1964 από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο και τον Θίασο του Μάνου Κατράκη. Το έργο γράφτηκε από τον Νότη Περγιάλη (1920-2009), ηθοποιό, σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό, γνωστό μας από μερικά υπέροχα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι ("Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι") και τον Μίκη Θεοδωράκη ("Ο λεβέντης").
Το έργο καταγράφει τη σκληρή μετεμφυλιακή κατάσταση της Ελλάδας, όταν πολλοί αριστεροί κυνηγημένοι από την εκδικητική μανία των νικητών κατέφυγαν στην πρωτεύουσα και προσπάθησαν να επιβιώσουν χτίζοντας παράνομα τις φτωχικές τους παράγκες στην άκρη της πόλης, χωρίς όμως κι εκεί να βρουν την ησυχία τους.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ιστορικής αυτής παράστασης συνθέτοντας ένα πανέμορφο λαϊκό soundtrack που κυριαρχείται από τόνους μελαγχολίας και λυρικής διάθεσης. Το τραγούδι "Γκρεμισμένα σπίτια", ένα εξαίσιο χασάπικο, που ερμηνεύει εμβληματικά ο Κώστας Χατζής, είναι το πρώτο μεγάλο τραγούδι του συνθέτη σε μια εποχή που δοκίμαζε το ταλέντο του στο λαϊκό ύφος γράφοντας πάμπολλα όμορφα λαϊκά τραγούδια για τον κινηματογράφο. Στο έργο επίσης υπάρχει ένα ακόμη τραγούδι σε δυο παραλλαγές ("Αν είχα δυο φτερά", "Ο χορός της πέτρας") σε ύφος μπαλάντας με συνοδεία κιθάρας. Τα υπόλοιπα θέματα είναι οργανικά σε διάφορες παραλλαγές με κυρίαρχο τον χαρακτηριστικό ήχο από το απαράμιλλο μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα.

Να πούμε απλώς ότι ο δίσκος αυτός, που πρωτοεκδόθηκε από τη Philips το 1964 κι επανεκδόθηκε το 1979, αποτελεί και την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Μαρκόπουλου.

(c) LP | Philips | 1964/1979 | πηγή: d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Καλή χρονιά! Είστε ένας λόγος να επισκεφτομαστε τακτικά το διαδίκτυο!!!

...ολοικ είπε...

Δημητραρα,ο πρωτος δισκος του Μαρκοπουλου δεν ειναι το 1963 το χοροδραμα "Θησεας";;;

Άαβας / d58 είπε...

Ο "Θησέας" στην αρχική του μορφή (χωρίς τα τραγούδια) είχε βγει σε δίσκο μικρής διάρκειας το 1963, αλλά η κανονική (πλήρης) έκδοση σε δίσκο βινυλίου μεγάλης διάρκειας κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1967.