Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Απ. Καλδάρας, Ηλίας Κλωναρίδης: Η συνάντηση (1981)

Μπαίνοντας πια στη δεκαετία του '80 ο Απόστολος Καλδάρας συνεχίζει ακούραστος να τροφοδοτεί την ελληνική δισκογραφία με όμορφα τραγούδια. Αφού μεσολάβησε το 1980 ένας προσωπικός του δίσκος με τον Σταμάτη Κόκοτα ("Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδά για όλους"), ήρθε η στιγμή μιας άλλης ωραίας του συνάντησης. Κι αυτή "Η συνάντηση" ήταν με τον ανερχόμενο τότε λαϊκό τραγουδιστή Ηλία Κλωναρίδη, τον οποίο πρωτογνωρίσαμε από τη συμμετοχή του στους "Ελεύθερους πολιορκημένους" (1977) του Γιάννη Μαρκόπουλου και κυρίως από τη συνεργασία του με τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό μέσα από το μεγάλο τους σουξέ "Ο Αυγερινός".
Ο δίσκος λοιπόν "Η συνάντηση" του Ηλία Κλωναρίδη και του Απόστολου Καλδάρα κυκλοφόρησε το 1981 από την Columbia και περιλαμβάνει δεκατρία λαϊκά τραγούδια χαμηλών τόνων με όμορφες μελωδίες που αναδεικνύονται ανάγλυφα από την "έντεχνου" προσανατολισμού ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Δημήτρη Ρήτα, Β. Μπουσιώτη και τον συνθέτη. Στα φωνητικά συνοδεύει η Χαρούλα Αλεξίου.
Κι όπως συνέβη πολλές φορές με τους λαϊκούς δίσκους του Καλδάρα, έτσι κι αυτή τη φορά δεν παρέλειψε ο συνθέτης να ρίξει κλεφτές ματιές στο παλιότερο ρεπερτόριό του θέλοντας να φρεσκάρει πάντα κάποιες μελωδίες δοκιμάζοντάς τις με καινούργιες φωνές. Έτσι λοιπόν κι εδώ έχουμε δυο τραγούδια σε επανεκτέλεση και τα δυο προερχόμενα από το δίσκο "Τα ορθόδοξα" (1978) του Στράτου Διονυσίου. Το ένα επιγράφεται "Αστραποκοπήσαν τα μαχαίρια" και αποτελεί τη δεύτερη μεταλλαγή σε τραγούδι του υπέροχου οργανικού "Απτάλικου" από τον "Βυζαντινό Εσπερινό". Άλλο ένα οργανικό που μετατράπηκε σε τραγούδι με τίτλο "Δυο εικοσάχρονα παιδιά" ήταν το "Βυζαντινός αέρας" που είχε χρησιμοποιηθεί ως φινάλε στα "Ορθόδοξα"

Θα ξαναπώ την άποψή μου: Κακώς πειράχτηκαν αυτά τα οργανικά κομμάτια. Η τραγουδιστική τους διασκευή όχι μόνο δεν τους πρόσθεσε τίποτε, αλλά μάλλον μετρίασε την αρχική ομορφιά τους!

(c) LP | EMI Columbia | 1981 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: