Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Κούτρας: Πίσω απ' τη βιτρίνα (1981)

Παρόλο που οι πρώτες (αρχές του '70) κινηματογραφικές μουσικές του Γιώργου Χατζηνάσιου ("Σ΄αγαπώ", "Η Αλίκη δικτάτωρ") έχουν εκδοθεί εκ των υστέρων από τη δισκογραφική εταιρία Lyra, στην πραγματικότητα η μόνη πρωτότυπη δουλειά του συνθέτη στη συγκεκριμένη εταιρία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1981 με τίτλο "Πίσω απ' τη βιτρίνα" και με μοναδικό ερμηνευτή τον Γιάννη Κούτρα, την ίδια χρονιά που εκδόθηκε σε άλλη εταιρία και ο δίσκος "Συναξάρια" με τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Ο Γιάννης Κούτρας είναι ο ερμηνευτής που ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με το "Σταυρό του Νότου" (1979) του Θάνου Μικρούτσικου, αν και τον πρωτογνωρίσαμε λίγο νωρίτερα στο αριστούργημα του ίδιου συνθέτη "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ" (1978). Αργότερα συμμετείχε στον αξιόλογο δίσκο του Μιχάλη Γρηγορίου "Η αγάπη είναι ο φόβος" (1980), ώσπου ήρθε ο δίσκος του Γιώργου Χατζηνάσιου, που είναι ουσιαστικά και πρώτος προσωπικός του.
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο δίσκος, θυμάμαι ότι τον είδα με μεγάλη επιφύλαξη και προκατάληψη, μιας και ένιωθα ότι αυτή η συνάντηση ήταν αφύσικη εν σχέσει με το καταγραμμένο ήδη ύφος των δύο καλλιτεχνών που έκανε αυτή τη συνεργασία να μοιάζει εντελώς παράταιρη. Τα τραγούδια βέβαια μου άρεσαν από την πρώτη στιγμή, αλλά δυσκολευόμουν να τα αποδεχθώ με τη συγκεκριμένη φωνή. Μου πήρε πολύ χρόνο, για να το αποδεχθώ, ήρθαν και κάποιες άλλες ανάλογου προσανατολισμού ηχογραφήσεις του τραγουδιστή κι έτσι πια σήμερα βρίσκω πολύ φυσική τη συγκεκριμένη σύμπραξη. Άλλωστε κι ο Χατζηνάσιος φαίνεται πως φρόντισε να προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό το δικό του ύφος προς τις φωνητικές ιδιαιτερότητες του Κούτρα. Και το κατάφερε απόλυτα αποδεικνύοντας τελικά ότι ίσως χαράμισε μεγάλο κομμάτι του αναμφισβήτητου ταλέντου του στο βωμό της εμπορικότητας και του εύκολου σουξέ.
Σ' αυτόν λοιπόν το δίσκο, πλάι στις απλές μελωδικές ή ρυθμικές στιγμές του, φρόντισε να μας δώσει και πιο απαιτητικά τραγούδια που ίσως κάποια στιγμή θα άξιζε να ανακαλυφθούν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως αυτά που έχουν στίχους του Κώστα Τριπολίτη ("Τώρα θυμάσαι", "Μια πατρίδα", "Η πόλη αυτή"). Το πρώτο μισό του δίσκου έχει τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μελοποιημένα πιο συμβατικά, αλλά με θαυμάσιες μελωδικές στιγμές ("Πόσο σ΄αγαπώ ", " Έναστρος ουρανός ", " Του μικρού Φλεβάρη", " Νωρίς σ' αγάπησα " ).
Κοντολογής, θα έλεγα ότι ο δίσκος αυτός είναι από τις σημαντικότερες καταθέσεις του Γιώργου Χατζηνάσιου με μια φρεσκάδα που κάνει τα τραγούδια ν' ακούγονται και σήμερα σαν καινούργια.

(c) LP | Lyra | 1981 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: