Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Γαβαλάς: Η Χρυσή Εποχή (1954-1961), αρ.4 (1985)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς πέντε αναλογικών δίσκων αφιερωμένων στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Πάνο Γαβαλά (1926-1988) και ειδικότερα στην πρώτη περίοδο της σπουδαίας του καριέρας κατά το διάστημα 1954-1961. Οι πέντε αυτοί αφιερωματικοί δίσκου εκδόθηκαν από τη Minos κατά τη διετία 1984-1985 ενταγμένοι στην ευρύτερη σειρά "Η Χρυσή Εποχή", στην οποία παρουσιάστηκαν αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού της μεταρεμπέτικης εποχής, αλλά και του ελαφρού τραγουδιού.
Ειδικότερα, οι πέντε δίσκοι του Πάνου Γαβαλά καταλαμβάνουν στην εν λόγω σειρά τους αύξοντες αριθμούς: 1, 2, 3, 5 & 15. Για τους τρεις πρώτους δεν υπάρχει δυσκολία στην ταξινόμηση, αλλά ο 4ος και 5ος δίσκος του Γαβαλά έχουν τους αύξοντες αριθμούς 5 και 15 αντίστοιχα, οπότε ίσως αυτό να προκαλεί κάποια μικρή σύγχυση.
Κλείνουμε λοιπόν τη σειρά με τον 4ο δίσκο του Πάνου Γαβαλά, δηλαδή τον υπ' αριθμό 5 της σειράς "Η Χρυσή Εποχή". Δεν έχω κάποιο παραπάνω σχόλιο πέρα από αυτά που έγραψα και στους προηγούμενους δίσκους. Λίγα τραγούδια είναι γνωστά, αν και υπογράφονται από σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Καραπατάκης και ο Νίκος Μεϊμάρης. Στο σιγόντο ακούγονται οι Μαρίκα Νίνου, Βούλα Γκίκα, Μαίρη Αστέρη και Ρία Κούρτη.

Πάντως δύο τραγούδια είναι πασίγνωστα κι αγαπημένα: Τα ζειμπέκικα "Όπου Γιώργος και μάλαμα" του Μητσάκη και "Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά" του Καλδάρα. Από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του τραγουδιστή.

(c) LP | Minos/Margophone | 1985 | πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: