Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Απόστολος Καλδάρας: Μπαλάντες του Περιθωρίου (1990)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το μεγάλο αφιέρωμα στη λαϊκή δισκογραφία του κορυφαίου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα (1922-1990) με έναν ξεχωριστό κύκλο τραγουδιών του που αποτέλεσαν και το κύκνειο άσμα του στο ελληνικό τραγούδι.
Πρόκειται για τις "Μπαλάντες του περιθωρίου", έναν κύκλο δέκα τραγουδιών, από τα οποία το τελευταίο είναι οργανικό. Ο δίσκος αυτός εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από το θάνατο του συνθέτη το 1990 από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε φροντίσει να φιλοξενήσει σ' αυτή την άκρως εκλεκτική και ποιοτική γωνιά πολλές πρωτότυπες εργασίες παλιών και καινούργιων δημιουργών σε ολόκληρη τη δεκαετία του '80. Μάλιστα ο ίδιος ο Χατζιδάκις έδωσε τον τίτλο στο συγκεκριμένο δίσκο του Καλδάρα.
Ο δίσκος λοιπόν περιλαμβάνει εννέα χαμηλόφωνες λαϊκές μπαλάντες με θεματολογία αντλημένη από την παλιά Αθήνα δημιουργώντας μιαν όμορφη μουσική τοιχογραφία με περιθωριακούς τύπους εκείνου του καιρού, όπως οι διαβόητοι κουτσαβάκηδες, αλλά και οι πρώτοι ρεμπέτες μέσα από το περίφημο μουσικό σχήμα "Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" που την αποτέλεσαν οι πρωτομάστορες του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής.
Τα τραγούδια διαθέτουν όμορφες μελωδίες και μιαν απροσδόκητη φρεσκάδα, λες κι επρόκειτο για έναν καινούργιο συνθέτη που μόλις εμφανιζόταν στο προσκήνιο! Ανάλογη είναι και η πολύ λεπτεπίλεπτη ενορχήστρωση από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος άλλωστε από παλιά δε δίσταζε να ενσωματώνει στις ενορχηστρώσεις του και πολλά όργανα που δεν είχαν θέση σε μια τυπική λαϊκή ορχήστρα (φλάουτο, βιολοντσέλο, βιόλα, κλαρινέτο κλπ.). Ο Δημήτρης Μαριόλας παίζει μπουζούκι, η Αναστασία Γεωργάκη ακορντεόν, ο Σπύρος Λιβιεράτος κρουστά, ο Κώστας Νικολόπουλος κιθάρα, η Ελένη Ραβανοπούλου βιολοντσέλο, ο Παντελής και ο Βαγγέλης Δεσποτίδης βιολί, η Μαρία Καλιότζη βιόλα, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης φλάουτο και κλαρίνο.

Θέλω να σταθώ επίσης στους δυο άξιους ερμηνευτές του δίσκου, τον Ανδρέα Καρακότα και τον Μιχάλη Παπαζήση. Και οι δυο ουσιαστικά ξεκινούν την καριέρα τους μ' αυτόν το δίσκο, αν και ο Καρακότας είχε μια μικρή συμμετοχή δυο χρόνια νωρίτερα στο άλμπουμ "Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά". Πρόκειται για πολύ αξιόλογους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς που ερμηνεύουν με θρησκευτική προσήλωση τα τραγούδια του Καλδάρα δικαιώνοντας με τον πιο πειστικό τρόπο την εμμονή του συνθέτη να εμπιστεύεται δουλειές του σε καινούργιες φωνές. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει επίσης η τραγουδίστρια Άντρη Κωνσταντίνου, η οποία θα έχει την τύχη να ηχογραφήσει ένα χρόνο μετά το θάνατο του συνθέτη το δίσκο "Κάποιο αστέρι" με ακυκλοφόρητα τραγούδια του.

(c) LP | ΣΕΙΡΙΟΣ/MBI | 1990 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: