Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την καινούργια χρονιά από το σημείο που αποχαιρετήσαμε την προηγούμενη: Από τον Μάνο Χατζιδάκι! Κι ας γυρίσουμε πίσω στο 1970, τη χρονιά που ο μεγάλος συνθέτης έκανε την "επιστροφή" του στην ελληνική δισκογραφία μετά την απουσία του για μερικά χρόνια στην Αμερική. Η τελευταία του ελληνική ηχογράφηση ήταν το 1966 με το δίσκο "Καπετάν Μιχάλης" βασισμένη σε στίχους του Νίκου Καζαντζάκη από το ομώνυμο μυθιστόρημά του. 
Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά η Columbia καλωσόρισε τον συνθέτη με το δίσκο "Επιστροφή", ο οποίος περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου βασισμένα σε σκόρπιες μελωδίες του συνθέτη, μερικές από τις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί παλιότερα στη μουσική για την παράσταση "Η τύχη της Μαρούλας" (1960) και κάποιες άλλες στον "αμερικάνικο" δίσκο "Reflections" (1969). Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε χωρίς την παρουσία του συνθέτη και γιαυτό τη συνολική ενορχηστρωτική επιμέλεια ανέλαβε και διεκπεραίωσε άψογα ο ανερχόμενος τότε συνθέτης Δήμος Μούτσης. Τα τραγούδια ερμήνευσαν έξοχα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Δήμητρα Γαλάνη. Μάλιστα ο δίσκος λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και σε οργανική μορφή.
Εκείνο που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ότι τέσσερα από τα τραγούδια της "Επιστροφής" ηχογραφήθηκαν παράλληλα και με τη φωνή του Σταμάτη Κόκοτα! Πρόκειται για επίσημες ηχογραφήσεις σε στούντιο πάνω στην ίδια ενορχήστρωση της κανονικής έκδοσης, αλλά για κάποιο λόγο δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε δίσκο και παρέμειναν άγνωστες και ανέκδοτες μέχρι το 2000, όταν και ενσωματώθηκαν στην ψηφιακή έκδοση "Σταμάτης Κόκοτας, Τραγούδια από τις 45 στροφές, Νο.2"

Πρόκειται για τα τραγούδια: "Ο τιμονιέρης", "Φιλντισένιο καραβάκι", "Δάμων και Φιντίας" και "Τι να γίνεται ο κυρ Φώτης". Όλα γνωστά κι αγαπημένα με τη φωνή του Μπιθικώτση. Αλλά και η ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα είναι εξαιρετική και ίσως θα άξιζε στη remaster ψηφιακή επανέκδοση της "Επιστροφής" να είχαν προστεθεί και αυτές οι τέσσερις ενδιαφέρουσες εκτελέσεις.

(c) EMI Columbia | 1970 | επανέκδοση: 2000 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: