Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Μάριος Τόκας, Μανώλης Μητσιάς: Τραγούδια της παρέας (1978)

Ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας (1954-2008) ανήκει στην αξιόλογη γενιά δημιουργών που ανέδειξε η γόνιμη δεκαετία του '70 (Κηλαηδόνης, Χατζηνάσιος, Μικρούτσικος, Καραΐνδρου, Δημητρίου, Κοτσώνης, Ανδριόπουλος, Χάλαρης, Τάτσης, Σαμοΐλης, Τερζής, Βαρδής, Γκάρτζος, Κραουνάκης, Ξυδάκης κ.ά.), η οποία ξεδίπλωσε το έργο της κυρίως στο δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας και έφτασε στην ακμή της την επόμενη δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στους ξεχωριστούς τραγουδοποιούς της δεκαετίας του '90.
Ο Μάριος Τόκας ερχόμενος στην Ελλάδα κουβαλούσε μαζί του έναν άρτιο μουσικό οπλισμό με αξιόλογες σπουδές, αν και δυσκολεύτηκε πολύ να μπει στο δισκογραφικό κύκλωμα. Εν τέλει το 1978 κατάφερε να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο, έναν λαϊκό κύκλο με δώδεκα τραγούδια χαμηλών τόνων. Τίτλος του: "Τραγούδια της παρέας". Ο ίδιος μάλιστα έγραψε και τους στίχους, μιας και ακόμη δεν είχε τις αναγκαίες προσβάσεις στα μεγάλα ονόματα που εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στη δισκογραφία.
Ο δίσκος αυτός, χωρίς να κομίζει κάτι καινούργιο, αλλά πατώντας με σεμνότητα και διακριτικότητα στα κεκτημένα του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και μερικά τραγούδια του ακούστηκαν αρκετά ("Ντελάλης", "Άλλη στράτα", "Αλήτης", "Φωνάζουν οι γειτόνοι"). Σ' αυτό βέβαια συνέβαλε και η στέρεη και αυθεντικά λαϊκή ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά, που είναι και ο μοναδικός ερμηνευτής του δίσκου.
Να συμπληρώσω απλώς ότι την ενορχηστρωτική επιμέλεια του δίσκου είχε ο πιανίστας και συνθέτης Τάσος Καρακατσάνης που εκείνη την εποχή ασκούσε συστηματικά αυτή τη δραστηριότητα ενορχηστρώνοντας αδιακρίτως έργα τόσο ετερόκλητα, όσο και οι δημιουργοί τους, όπως ο Αργύρης Κουνάδης ή ο Νίκος Καρβέλας! Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο εξώφυλλο του δίσκου που καταλαμβάνει μια μεγάλη φωτογραφία του τραγουδιστή, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του συνθέτη!

(c) LP | EMI Columbia | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: