Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μ. Θεοδωράκης, Μ. Ζορμπαλά: Ταξίδι μέσα στη νύχτα (1978)

Δεύτερος σημαντικός σταθμός στη γόνιμη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά ήταν ο δίσκος "Ταξίδι μέσα στη νύχτα" που εκδόθηκε από τη Lyra το 1978, αφού ένα χρόνο νωρίτερα η τραγουδίστρια ηχογράφησε έναν ακόμη δίσκο για τη Minos με "12 Ρούσικα Λαϊκά Τραγούδια" βασισμένα σε ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου.
Ο κύκλος τραγουδιών λοιπόν "Ταξίδι μέσα στη νύχτα" αποτελεί αναμφίβολα την πιο σημαντική προσωπική δισκογραφική στιγμή της Ζορμπαλά και τη δεύτερη συνεργασία της με τον Μίκη, τρία χρόνια μετά τις αριστουργηματικές "Μπαλάντες", όπου μοιραζόταν την ερμηνεία με τον Πέτρο Πανδή. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τρυφερές λυρικές μπαλάντες βασισμένες σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη (τέσσερα τραγούδια), του Μάνου Ελευθερίου, του Νίκου Γκάτσου (σε δεύτερη εκτέλεση το "Αγάπη δίχως άκρη"), του Δημήτρη Κεσίσογλου, του Μπότσαρη και του ίδιου του Μίκη. Η εκλεπτυσμένη ενορχηστρωτική γραμμή και το αέρινο άγγιγμα του μπουζουκιού από τον μεγάλο δεξιοτέχνη Λάκη Καρνέζη συμπλέουν αρμονικά με την εύθραυστα αισθαντική ερμηνεία της Ζορμπαλά και το αποτέλεσμα είναι άκρως γοητευτικό και όμορφο.

Τα τραγούδια του δίσκου αυτού πέρασαν στο κοινό και ακούστηκαν αρκετά. Ξεχώρισαν περισσότερο τα: "Μενεξεδένια τα βουνά", "Ανατολή σε λέγανε" (πρώτη εκτέλεση από τον Στέλιο Καζαντζίδη), "Νύχτα μέσα στα μάτια σου", "Τώρα που πεθαίνουν τα λουλούδια".

(c) LP | Lyra | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: