Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης, Μ. Ζορμπαλά: Τρεις κύκλοι (1979)

Παραμένοντας στην όμορφη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με την ευαίσθητη ερμηνεύτρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70, σειρά έχει σήμερα ο δίσκος "Τρεις κύκλοι" που εκδόθηκε το 1979 πάλι από τη Lyra. Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ερμηνεύει με συναρπαστικό τρόπο τρεις σπουδαίους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη, από τα περίφημα τετραμερή έργα του που μας παρουσίασε κατά την παραγωγικότατη δεκαετία του '60. 
Παλιότερος από τους τρεις κύκλους είναι οι "Λιποτάκτες", γραμμένοι στις αρχές του '50 (1952-54) σε ποίηση του αδελφού του συνθέτη Γιάννη Θεοδωράκη, όπου περιέχεται η χιλιοτραγουδισμένη "Όμορφη πόλη" ("Θα γίνεις δικιά μου"), ένα από τα διαχρονικότερα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού. Η πρώτη εκτέλεση του έργου ανήκει στον ίδιο τον Μίκη και κυκλοφόρησε σε extended 45άρι το 1960, ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκε δισκογραφικά στον κύκλο "Μικρές Κυκλάδες" (1966).
Ο κύκλος "Επιφάνια" σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το 1961 με πρώτο ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την ίδια εποχή που ηχογραφήθηκαν και τα τραγούδια της "Πολιτείας" και του "Αρχιπέλαγους". Από τον κύκλο αυτό ξεχώρισε το κλασικό "Περιγιάλι" ("Άρνηση"), ενώ το στιβαρό τραγούδι "Κράτησα τη ζωή μου" καταξιώθηκε κυρίως από τη δεύτερη και μόνη ολοκληρωμένη εκτέλεσή του αρκετά χρόνια αργότερα από τον Αντώνη Καλογιάννη. 
Ο τρίτος κύκλος είναι το "Μυθιστόρημα", πάλι σε ποίηση Σεφέρη, που γράφτηκε το 1968 και ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, για να ενσωματωθεί τελικά στον μεταγενέστερο δίσκο "Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη" Νο.2. Το τραγούδι που ξεχώρισε περισσότερο από αυτόν τον κύκλο είναι το διεγερτικό "Λίγο ακόμα", από τους ύμνους των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μεταπολιτευτικής εποχής, αν και το αγαπημένο μου υπήρξε εξαρχής το συναρπαστικό "Στο στήθος μου η πληγή" ("Ανδρομέδα").

Η ερμηνεία της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, χαμηλόφωνη και λυρική, ενοποιεί αρμονικά το σαφώς ετερόκλητο αρχικό ηχόχρωμα αυτών των τριών κύκλων και μας δίνει μια πειστική εκτέλεση. Στο αρμονικό αποτέλεσμα ασφαλώς συνέβαλε και η προσεγμένη και λεπτεπίλεπτη ενορχήστρωση του συνθέτη. Ένας απολαυστικός δίσκος...

(c) LP | Lyra | 1979 | πηγή: d58