Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά τραγουδά Θεοδωράκη & Χατζιδάκι (1980)

Συνεχίζοντας την όμορφη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη η εξαίρετη τραγουδίστρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά ηχογράφησε το 1980 για τη Lyra το άλμπουμ "Μεθυσμένο κορίτσι", όπου μάλιστα δοκιμάζει για πρώτη φορά να διευρύνει τον ορίζοντα συνεργασίας της και στον άλλο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, τον Μάνο Χατζιδάκι. Έτσι λοιπόν προέκυψε ένας δίσκος εξ αδιαιρέτου με επτά τραγούδια του κάθε συνθέτη που καλύπτουν αντίστοιχα την κάθε πλευρά του. 
Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει επτά αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τα περισσότερα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, προερχόμενα από τους κύκλους τραγουδιών "Της γης το χρυσάφι" (1972), "Ο οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης" (1974), "Αθανασία" (1976), αλλά κι από το soundtrack της ταινίας "Sweet Movie" (1974), καθώς κι ένα ανεξάρτητο τραγούδι ("Πάει ο καιρός") που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το 1965.
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και περιλαμβάνει επανεκτελέσεις κλασικών τραγουδιών του από τη δεκαετία του '60. Έχουν επιλεγεί λοιπόν τραγούδια από την "Όμορφη πόλη" (1962), το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" (1962), τη "Μαγική πόλη" (1963), τις "Μικρές Κυκλάδες" (1964) και τα "Έξι λαϊκά τραγούδια" (1965), γνωστά στις νεότερες επανεκδόσεις τους και ως "Κύκλος Φαραντούρη".

Την ευαίσθητη ενορχήστρωση του υλικού επιμελήθηκε ο Τάσος Καρακατσάνης. Στο μπουζούκι και πάλι ο Λάκης Καρνέζης, η Στέλλα Κυπραίου και ο Σταύρος Παπαδόπουλος στην κιθάρα, ο Γιώργος Κατσικάκης στο βιολοντσέλο, ο Νίκος Τσασμελής στο μπάσο κι ο Τάσος Καρακατσάνης στο πιάνο.

(c) LP | Lyra | 1980 | πηγή: d58