Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κική Δημουλά, Νίκος Ξανθούλης: Ο πληθυντικός αριθμός (2003)

Έφυγε από τη ζωή η σημαντική μας ποιήτρια Κική Δημουλά στα 89 της χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και καταπιάστηκε με την ποίηση σε σχετικά μεγάλη ηλικία γνωρίζοντας ευρεία καταξίωση εδώ και τρεις δεκαετίες με αλλεπάλληλες βραβεύσεις και καθολική αναγνώριση. Το 1972 κέρδισε το πρώτο της κρατικό βραβείο για τη συλλογή "Το λίγο του κόσμου" και στη συνέχεια πολυάριθμες ακόμη τιμητικές διακρίσεις με κορυφαίες το 2009 κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και το 2010 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Η ποίηση της Κικής Δημουλά γνώρισε και μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική πορεία αρχής γενομένης με τις αισθαντικές απαγγελίες στίχων της από την Τάνια Τσανακλίδου στο δίσκο "Μαγικό κουτί" (1998). Την ίδια χρονιά ο Θάνος Μικρούτσικος ηχογράφησε το δίσκο "Στην αγκαλιά της άκρης", όπου η ίδια η ποιήτρια διαβάζει ποιήματά της διανθισμένα με όμορφα πιανιστικά ιντερμέδια του συνθέτη. Ακολούθησαν αρκετές ακόμη δισκογραφικές εκδόσεις με ποιήματά της, άλλοτε σε μορφή απαγγελίας, άλλοτε μελοποιημένα, όπως οι συνθέσεις των Νίκου Ξανθούλη ("Ο πληθυντικός αριθμός", 2003), Κυριάκου Σφέτσα ("Γη των απουσιών", 2004), Μαρίας Βουμβάκη ("Το τερραίν του παραδείσου", 2006), Σοφίας Καραγιάννη ("Στων άστρων την άλω", 2008), Άνεμου ("Φ Χρυσός Λόγος", 2009) και Γιώργου Καζαντζή ("Μικρή σουίτα", 2014)
Από τις εκδόσεις αυτές διάλεξα να σας παρουσιάσω το δίσκο που επιγράφεται με τον τίτλο της δημοφιλέστερης ποιητικής συλλογής της Κικής Δημουλά: "Ο πληθυντικός αριθμός".

Ο Νίκος Ξανθούλης είναι σύγχρονος Έλληνας συνθέτης και τρομπετίστας που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της λόγιας μουσικής με αρκετές ήδη καταγεγραμμένες στο ενεργητικό του οργανικές και φωνητικές συνθέσεις, όπως το Κουιντέτο "Χωροχρόνος" για χάλκινα πνευστά, η Ρομαντική Σονάτα για βιολί και πιάνο, η Φαντασία για τρομπέτα και πιάνο, το Κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, παιδικές όπερες και έργα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και άλλων.

Το 2003 μας παρουσίασε την πρότασή του για μια μουσική απόδοση της ποίησης της Κικής Δημουλά. Ένας άκρως ενδιαφέρων κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων σε έντεχνο ύφος διανθισμένων με απαγγελίες από την ίδια την ποιήτρια και μια οργανική εισαγωγή. Όμορφες κι ευαίσθητες μελοποιήσεις που ερμηνεύονται με απόλυτο λυρισμό από την υπέροχη Σοφία Μιχαηλίδη. Η οργανική συνοδεία αποδίδεται από μικρό σύνολο δωματίου αποτελούμενο από πιάνο, βιολί, ακορντεόν, κιθάρα, βιολοντσέλο και τρομπέτα. Η ηχογράφηση έγινε σε στούντιο της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Σουηδίας.

(c) CD | Artion Records | 2003 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Υπέροχος δίσκος και εξαιρετική η παρουσίαση για το μελοποιημένο έργο της Κικής Δημουλά.