Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο (1980)

Το 1980 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική για την ταινία "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" που αναφερόταν στην εκτέλεση του μεγάλου αγωνιστή της αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη το 1952. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Νίκος Τζίμας και είχε πρωταγωνιστές τους Φοίβο Γκικόπουλο, Μάνο Κατράκη, Αλέκο Αλεξανδράκη και Κώστα Καζάκο. 
Ο ομότιτλος δίσκος εκδόθηκε από τη Lyra και περιλαμβάνει δύο ενότητες, μία αντίστοιχα σε κάθε πλευρά του. Η πρώτη ενότητα καλύπτεται από το soundtrack της ταινίας που έχει τη μορφή θέματος με εννέα παραλλαγές, οργανικές ή φωνητικές. Το βασικό θέμα βασίζεται σε μια μουσική φράση παρμένη από το συμφωνικό έργο "Antar" του μεγάλου Ρώσου ρομαντικού συνθέτη Nicolai Rimsky-Korsakov (1844-1908), την οποία μορφοποίησε σε μια υπέροχη ελεγειακή μελωδία ο Μίκης χτίζοντας πάνω της τις συναρπαστικές του παραλλαγές για ορχήστρα, σόλο όργανα (κιθάρα, φλάουτο), χορωδία και σόλο φωνή. Το μοναδικό τραγούδι του έργου με τίτλο "Ο Μπελογιάννης" σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη ερμηνεύει πολύ τρυφερά ο Μαργαρίτα Ζορμπαλά στην πέμπτη κατά σειρά συνεργασία της με τον συνθέτη, την ίδια χρονιά που ηχογράφησε και το δίσκο "Μεθυσμένο κορίτσι".

Η άλλη ενότητα του δίσκου περιλαμβάνει μια πολύ όμορφη οργανική διασκευή του κύκλου τραγουδιών "Λιποτάκτες" που είχε πρωτοκυκλοφόρήσει το 1960 με ερμηνευτή τον συνθέτη, ενώ το 1979 είχε ερμηνεύσει το έργο και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δίσκο "Τρεις κύκλοι". Την οργανική αυτή προσαρμογή έκανε ο Μίκης το 1979.

(c) Lyra | 1980 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: