Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Αργύρης Κουνάδης: Ρόδα είναι και γυρίζει (1974)

Ένα χρόνο μετά το δίσκο "Δεν περισσεύει υπομονή", με τον οποίο ο λόγιος συνθέτης Αργύρης Κουνάδης μας συστήθηκε και ως τραγουδοποιός, κυκλοφόρησε η δεύτερη από τις τρεις συνολικά δισκογραφικές συνεργασίες του με την εταιρία Lyra. Τίτλος του δίσκου: "Ρόδα είναι και γυρίζει". Αυτή τη φορά οι στίχοι υπογράφονται από τον Γιώργο Καλαμαριώτη, έναν από τους τρεις στιχουργούς που συνεργάστηκαν με τον συνθέτη. Οι άλλοι δυο ήταν ο Βαγγέλης Γκούφας και ο Μάριος Ποντίκας.
Ο Γιώργος Καλαμαριώτης (πραγματικό όνομα Γιώργος Μπέρτσος) έγινε γνωστός ως δημοσιογράφος που είχε πρωταγωνιστήσει στη διαλεύκανση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Ως στιχουργός είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία στο ελληνικό τραγούδι στα μέσα της δεκαετίας του '70 συνεργαζόμενος με πολύ αξιόλογους δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Μητσάκης ("Μονά ζυγά"), ο Μίμης Πλέσσας ("Τα μόρτικα", "Εκείνη τη νύχτα"), η Μαρίζα Κωχ ("Μια στο καρφί και μια στο πέταλο"), ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης ("Στο δρόμο για το Τσιμενλί") και φυσικά ο Αργύρης Κουνάδης, με τον οποίο έκανε ακόμη έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών ("Το ταξίδι", 1975).
Ο δίσκος "Ρόδα είναι και γυρίζει" συγκεντρώνει τα γνώριμα μουσικά χαρακτηριστικά του συνθέτη με στοιχεία που πατάνε τόσο στην ελληνική παράδοση και την επτανησιακή καντάδα, όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Κυριαρχεί ωστόσο το λαϊκό χρώμα. Παρά τη συμμετοχή πάντως της καταξιωμένης τότε τραγουδίστριας Ρένας Κουμιώτη, αυτός ο δίσκος ακούστηκε πολύ λιγότερο από τον προηγούμενο και γρήγορα ξεχάστηκε. Παρόλα αυτά το ομώνυμο τραγούδι ακούστηκε στην εποχή του αρκετά από το ραδιόφωνο, όπως και τα "Παναγιά μου ένα αγόρι" και "Τι θέλεις γέρο", αλλά οι καλύτερες στιγμές έχουν χρώμα παραδοσιακό, όπως η "Σερενάτα" και η τρυφερή Κεφαλονίτικη "Αριέτα". Τραγουδούν επίσης ο Δημήτρης Ψαριανός και η Ελένη Βιτάλη.

(c) Lyra | 1974 | πηγή: d58