Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Τα μόρτικα (1975)

Ας πάμε σήμερα πίσω στον τραγουδοποιό Μίμη Πλέσσα, αυτόν τον αρχιμάστορα της απλής τραγουδιστικής φόρμας, όπου άλλωστε μεγαλούργησε για πολλές δεκαετίες κατακτώντας την απάτητη κορυφή του "Δρόμου" (1969) που αποδείχθηκε ο εμπορικότερος ελληνικός δίσκος όλων των εποχών.
Είναι γεγονός ότι ο Πλέσσας δεν φείδονταν ευγενικών χειρονομιών σε κάθε παλιό, αλλά και νεοφώτιστο αοιδό του ελληνικού πενταγράμμου κι έτσι, παρά τον ογκώδη κατάλογο των προσωπικών του δίσκων, είναι πολύ περισσότερα τα τραγούδια που μοίρασε σε προσωπικούς δίσκους διαφόρων καλλιτεχνών και μάλιστα σε μια απίστευτη πολυμορφία ύφους καλύπτοντας με την ίδια άνεση είτε το ρεπερτόριο των ελαφρών ή ποπ τραγουδιστών, είτε των λεγόμενων "έντεχνων", ακόμη και των καθαρόαιμων λαϊκών, καταφέρνοντας με την ίδια ευκολία να αναδεικνύει μεγάλα σουξέ σε κάθε κατηγορία!
Θέλω σήμερα να σταθώ σε έναν πολύ ενδιαφέροντα και αδικαιολόγητα υποτιμημένο προσωπικό δίσκο του Μίμη Πλέσσα που κυκλοφόρησε το 1975 από την Polydor. Επιγράφεται "Τα μόρτικα" και περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια βγαλμένα, λες, κατευθείαν από τη μακρόχρονη παράδοση του αυθεντικού ρεμπέτικου. Ο συνθέτης κατάφερε να μας δώσει έναν δυνατό λαϊκό κύκλο με στιβαρούς ρυθμούς και πηγαίες μελωδίες αυθεντικής ομορφιάς. 
Σημαντικό στοιχείο των τραγουδιών αυτών οι καλοστημένοι στίχοι του Γιώργου Καλαμαριώτη, αξιόλογου στιχουργού της δεκαετίας του '70, γνωστού περισσότερο από τις συνεργασίες του με τον Αργύρη Κουνάδη, και παλιού δημοσιογράφου, ο οποίος με το πραγματικό του όνομα Γιώργος Μπέρτσος είχε συμμετοχή στην αποκάλυψη του παρασκηνίου γύρω από τη δολοφονία του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
Τα μισά τραγούδια του δίσκου ερμηνεύει ο καλός λαϊκός τραγουδιστής της εποχής Γιάννης Ντουνιάς, ενώ από δύο τραγούδια ερμηνεύουν ο παλιός ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης, η σπουδαία Χαρούλα Λαμπράκη και ο νεότερος Δημήτρης Ξενίδης.
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης παίζει μπουζούκι, λαούτο και τζουρά. Μπουζούκι παίζει επίσης και ο Γιάννης Μπιθικώτσης, κιθάρα ο Τίτος Καλλίρης, μπαγλαμά και τζουρά ο Τώνης Άγας, κρουστά και τύμπανα ο Γιώργος Λαβράνος.
Η αναλογική έκδοση που σας δίνω κοσμείται με ένα υπέροχο εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον ζωγράφο Γιώργο Σικελιώτη, καθώς και με πλούσιο ένθετο που περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την εποχή του μεσοπολέμου, αλλά κι ένα πολύ χρήσιμο "μόρτικο" λεξιλόγιο, για την καλύτερη κατανόηση κάποιων άγνωστων λέξεων που ακούγονται στα τραγούδια.

(c) LP | Polydor | 1975 | πηγή: tzil/d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω: https://www60.zippyshare.com/v/EQnX45hX/file.html
σας εχω ενα αλλο οπισθοφυλλο του δισκου.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ! Ουσιαστικά είναι το ίδιο με μόνη διαφορά την προσθήκη ξενόγλωσσων τίτλων και μάλιστα σε άθλια greeklish!

Μπάμπης Ανδριανόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.