Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Νίκος Μπαξεβάνης: Στη μαγεία του ακορντεόν, αρ.4 (1990)

Ας κλείσουμε μελωδικά το ζεστό μήνα Σεπτέμβρη με τη γοητεία των ήχων του ακορντεόν και πάλι. Πιο συγκεκριμένα, έχω σήμερα τον 4ο και τελευταίο δίσκο της σειράς "Στη μαγεία του ακορντεόν" που ηχογράφησε για τη Philips ο σπουδαίος σολίστας του οργάνου Νίκος Μπαξεβάνης κατά το διάστημα 1985-1990.
Ο τελευταίος λοιπόν δίσκος της σειράς εκδόθηκε το 1990 και διαφέρει σημαντικά από τους προηγούμενους ως προς το ρεπερτόριο, απ' όπου αντλεί την πρώτη ύλη του. Εδώ δεν έχουμε πια ένα μουσικό κορφολόγημα με διάσημες μελωδίες του ελαφρού ήχου, αλλά μια όμορφη ανθολογία χαρακτηριστικών κομματιών από το πεδίο της λόγιας μουσικής που προσφέρονται για τις εμπνευσμένες διασκευές του σολίστα. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα θέμα από την οπερέτα "Ο Ορφέας στον Άδη" του Γάλλου συνθέτη Jacques Offenbach, άλλο ένα ωραίο θέμα από την οπερέτα "Ο ποιητής και ο χωρικός" του Αυστριακού Frederick Suppe, την εισαγωγή από την όπερα "Η νυχτερίδα" του Johann Strauss, όπως και την πασίγνωστη εισαγωγή από τη δημοφιλέστατη κωμική όπερα "Ο κουρέας της Σεβίλλης" του Gioachino Rossini και στο φινάλε την περίφημη "Serenade" του Franz Schubert βασισμένη σε ένα από τα αγαπημένα του lieder (Standchen").
Αναμφίβολα πολύ όμορφο ακρόαμα με έξοχα δεξιοτεχνικά μέρη που καθηλώνουν τον ακροατή. Δυστυχώς δεν έχω βρει τον 3ο δίσκο της σειράς, για να την έχουμε ολοκληρωμένη, αλλά πιστεύω πως στο μέλλον θα καλύψουμε κι αυτό το κενό.

(c) LP } Philips |1990 | mp3 | Eξώφυλλα
πηγή: idom/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Ααβα, Άκουσα εχτές το διαμάντι που μας προσεφέρες...σίγουρα ο καλύτερος με διαφορά από τους 2 προηγούμενους. Συμφωνώ απόλυτα "Αναμφίβολα πολύ όμορφο ακρόαμα με έξοχα δεξιοτεχνικά μέρη που καθηλώνουν τον ακροατή."
Σε ευχαριστούμε. Λεωνίδας

takhs3 είπε...

Την καλημερα μου σε αυτην την υπεροχη σελιδα..εδω και μερικους μηνες εχω κατεβασει υπεροχα διαμαντια και ευχαριστω τους συντελεστες της...