Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Νίκος Μπαξεβάνης: Στη μαγεία του ακορντεόν (1985)

Θα κάνω σήμερα μια μικρή παρένθεση στην παρουσίαση κλασικών δίσκων της έντεχνης λαϊκής μας δισκογραφίας, για να σταθώ σ' έναν αλλιώτικο δίσκο κι έναν σημαντικό, αν και διόλου προβεβλημένο όσο θα του άξιζε, μουσικό που υπογράφει το δίσκο αυτό.
Αναφέρομαι στον Νίκο Μπαξεβάνη, κορυφαίo δεξιοτέχνη του ακορντεόν με έντονη παρουσία στη δισκογραφία εδώ και 40 τόσα χρόνια, είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος ως δημιουργός και εκτελεστής, είτε ως απλός μουσικός στο στούντιο σε ηχογραφήσεις εργασιών άλλων δημιουργών. Ένας πραγματικά αφανής ήρωας με σποραδικές εμφανίσεις και σε ρόλους πρωταγωνιστή.
Το ακορντεόν βέβαια ως μουσικό όργανο λίγο πολύ αρέσει σε όλους τους μουσικόφιλους που το ταυτίζουν με τη σκιώδη οργανική συνοδεία σε μια μεγάλη ορχήστρα. Ωστόσο είναι γεγονός ότι στη μουσική μας ιστορία έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς σπουδαίοι σολίστες του οργάνου που συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθιέρωσή του ως απαραίτητου μέλους μιας λαϊκής ορχήστρας. Εκείνη η χαρακτηριστική γυναικεία φιγούρα που βλέπουμε στις παλιές φωτογραφίες να συνοδεύει στο πιάνο τον Βασίλη Τσιτσάνη, η συμπαθέστατη Ευαγγελία Μαργαρώνη, υπήρξε ταυτόχρονα και σπουδαία ακορντεονίστρια. Εμβληματική επίσης φιγούρα υπήρξε και ο λαϊκός συνθέτης Τάκης Σούκας που έχουμε συνδέσει όλοι την εικόνα του με ένα ακορντεόν πάντα στα χέρια. Το ίδιο και ο συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Κοινούσης. Και η παράδοση συνεχίστηκε με τους αδελφούς Λάζαρο και Γιώργο Κουλαξίζη, για να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή με δυο ιδιαίτερα καταξιωμένους ακορντεονίστες, τον Ηρακλή Βαβάτσικα και την υπέροχη Ζωή Τηγανούρια.
Ο Νίκος Μπαξεβάνης ανήκει στην ενδιάμεση γενιά των ακορντεονιστών μας και ήδη έχει καταγράψει πάμπολλες δισκογραφικές δουλειές με σόλο οργανικές εκτελέσεις πασίγνωστων μουσικών θεμάτων από τη διεθνή μουσική σκηνή. Μάλιστα στην πενταετία 1985-1990 παρουσίασε από τη Philips μια σημαντική σειρά τέτοιων ηχογραφήσεων με γενικό τίτλο "Στη μαγεία του ακορντεόν", με τέσσερις συνολικά δίσκους. Εδώ σας παρουσιάζω τον πρώτο δίσκο αυτής της αξιόλογης σειράς που κυκλοφόρησε το 1985 με ένα μουσικό πρόγραμμα που διατρέχει το διεθνές ρεπερτόριο μέσα από γοητευτικές διασκευές αγαπημένων μουσικών θεμάτων με χορευτικό κυρίως ρυθμό (πόλκα, βαλς, σάμπα, ταγκό κλπ.). Μεταξύ αυτών η θρυλική "Κομπαρσίτα", το "Συρτάκι" από τον "Ζορμπά" του Μίκη, αλλά και το "Εμβατήριο αλά Τούρκα" από μια πιανιστική σονάτα του Μότσαρτ! Η δεξιοτεχνία του Μπαξεβάνη είναι πραγματικά αποστομωτική και αλάνθαστη.
Απολαύστε τον!

(c) LP | Philips | 1985 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: idom

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια θέλουμε ...σε ευχαριστούμε πάρα πολύ ...πραγματικά μου ήταν άγνωστος. Λεωνίδας