Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Το Σαββατόβραδο (1970)

Ο δίσκος "Το Σαββατόβραδο" του Γιάννη Σπανού αποτελεί τη φυσική συνέχεια του "Μια Κυριακή" (1969), με τους ίδιους πάνω κάτω συντελεστές. Οι στίχοι αυτή τη φορά ανήκουν εξολοκλήρου στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος θα συνδεθεί στενά για τα επόμενα χρόνια με τον συνθέτη σε μια πληθώρα ανεξάρτητων τραγουδιών, αλλά και κάμποσους ολοκληρωμένους δίσκους ("Μέρες αγάπης", "Γλυκιά Ίρμα", "Οδός Αριστοτέλους").
Και σ' αυτόν το δίσκο βρίσκουμε τραγούδια που ακούστηκαν πολύ στην εποχή τους. Ξεχωρίζουν, νομίζω, αυτά που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού, ιδιαίτερα το σπαρακτικό "Τα χέρια", σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, αν και σε δεύτερη εκτέλεση, γιατί αυτό το τραγούδι προέρχεται από τη "γαλλική" περίοδο του συνθέτη, όταν το είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Richard Anthony δυο χρόνια νωρίτερα με τον γαλλικό τίτλο "Un homme en enfer". Εξαιρετικό επίσης είναι το τραγούδι "Ξύπνησε η πόλη", μια μικρή τοιχογραφία της κοινωνίας των απόκληρων και της εργατιάς σε ώρες δύσκολες για τον τόπο. Τα πιο εξωστρεφή τραγούδια του δίσκου ερμηνεύει ο Σταμάτης Κόκοτας, όπως ο εξαίρετος "Τρελλός" της έναρξης του δίσκου. Με δύο τραγούδια συμμετέχει και ο Μανώλης Μητσιάς, στα πρώτα του ακόμη βήματα. Ένα απ' αυτά, το "Μαρικάκι", γνώρισε τότε αξιόλογη επιτυχία. Το αυθεντικά λαϊκό χρώμα της ορχήστρας αναδεικνύουν ανάγλυφα τα έξοχα μπουζούκια του δίδυμου Κώστα Παπαδόπουλου και Λάκη Καρνέζη
Ένας πολύ όμορφος κι αγαπημένος δίσκος λοιπόν που δείχνει καθαρά το πηγαίο ταλέντο του συνθέτη και στους αυθεντικούς λαϊκούς δρόμους. Όμορφη επίσης είναι η σύνθεση που κοσμεί το εξώφυλλο φιλοτεχνημένη από τον ζωγράφο Γιώργο Σικελιώτη.

(c) LP | EMI Columbia | 1970 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Παρών Κολοσσιαίος Αναλογικός Δίσκος, Των: Γιάννη Σπανού - Λευτέρη Παπαδόπουλου, Με Τίτλο: Το Σαββατόβραδο (1970), Κυκλοφόρησε Και Πάλι Από Την Ίδια Της Την Κύρια Ελληνική Δισκογραφική Εταιρία, Την: Minos Emi, Γνωρίζωντας Και Ψηφιακή Μορφή-(Ψηφιακός Δίσκος - Cobact Disc Digital Audio - CD), Με Κωδικό: 72434807402, Το 1995.