Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Στο Πιάνο ο Μίμης Πλέσσας (1979)

Ολοκληρώνουμε σήμερα αυτό το εκτεταμένο αφιέρωμα στην αναλογική δισκογραφία του Μίμη Πλέσσα, ενός κορυφαίου και πολυδιάστατου συνθέτη μας που έχει καταγράψει ήδη μια βαριά κληρονομιά στο μουσικό μας υποθηκοφυλακείο, χωρίς να μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη κι ας υπολείπεται μόλις μια πενταετία για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής!
Ο τελευταίος του δίσκος ανήκει επίσης στην κατηγορία των οργανικών του ηχογραφήσεων με πρωταγωνιστή το πιάνο. Ονομάζεται: "Στο πιάνο ο Μίμης Πλέσσας". Εκδόθηκε το 1979 από την Columbia. Περιλαμβάνει δεκατρία ορχηστρικά κομμάτια βασισμένα σε δικά του τραγούδια που περιλήφθηκαν σε προσωπικούς δίσκους διαφόρων τραγουδιστών μέσα στη δεκαετία του '70. Εδώ η παρέμβαση του συνθέτη περιορίζεται στο ρόλο του πιανίστα που αντικαθιστά την ανθρώπινη φωνή, ενώ το ορχηστρικό μέρος των τραγουδιών παραμένει αυτούσιο. Είναι δηλαδή σαν να ακούμε τα τραγούδια χωρίς τους στίχους τους, αλλά με τη στιβαρή πιανιστική παρέμβαση από τον μεγάλο δεξιοτέχνη Μίμη Πλέσσα. 
Όμορφο αποτέλεσμα, ειδικά αν γνωρίζει κανείς και τα αντίστοιχα τραγούδια που δεν είναι δα και τα γνωστότερα του συνθέτη. Ίσως το ομορφότερο όλων είναι το εναρκτήριο ("Πες μου") από τον ομότιτλο δίσκο της Βασιλικής Λαβίνα.

(c) LP | EMI Columbia | 1979 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: