Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πρώτος δίσκος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Έφυγε σήμερα απροσδόκητα και τόσο πρόωρα από τη ζωή ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (1956-2019). Γιος παλιού μουσικού, συμπατριώτης μου απ' το Βόλο, όπου το έφερε η τύχη να αφήσει την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα εκεί στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό του, το Φτελιό, λίγο πιο πέρα από τον Αλμυρό. 
Ο Λαυρέντης έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν σχημάτισε το νεανικό γκρουπάκι PLJ Band, με το οποίο ηχογράφησε τρία δισκάκια, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Στα μέσα του '80 όμως με τους Τερμίτες μπόρεσε να στρέψει την προσοχή του κοινού στη δουλειά του σημειώνοντας τις πρώτες επιτυχίες του. Το 1989 με το δίσκο "Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ" ξεκίνησε την πολύ πετυχημένη προσωπική του καριέρα και δυο χρόνια αργότερα σημείωσε την πρώτη εμβληματική του επιτυχία με το αγέραστο "Διδυμότειχο μπλουζ". Ακολούθησαν πολλές άλλες μεγάλες στιγμές μέσα από τις πολυάριθμες προσωπικές του δουλειές και τις επιλεγμένες συνεργασίες του με πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Κότσιρας και άλλοι.
Έχω λοιπόν εδώ σήμερα το πρωτόλειο δισκογραφικό φανέρωμα του νεαρού και άσημου Λαυρέντη με το συγκρότημα PLJ Band. Το 1978 λοιπόν ως Larry μαζί με τους φίλους του Παύλο (Paul) Κικριλή και Δημήτρη (Jimmy) Βασαλάκη σχημάτισε το γκρουπ αυτό που πήρε το όνομά του από τα αρχικά των τριών ονομάτων της παρέας. Την επόμενη χρονιά με προσωπικά τους έξοδα ηχογράφησαν ένα μικρό άλμπουμ με τέσσερις αγγλόφωνες ροκ μπαλάντες που το ονόμασαν "Gaspar". Δυστυχώς η προσπάθειά τους να χτίσουν ένα όνομα δεν ευοδώθηκε, αν και δεν το έβαλαν κάτω και επανεμφανίστηκαν στη συνέχεια με άλλα δυο άλμπουμ σε ανεξάρτητη πάντα παραγωγή επιδιώκοντας μάλιστα κι ένα διεθνές άνοιγμα που δεν καρποφόρησε ποτέ. 
Στο παρθενικό εκείνο άλμπουμ του 1979 ο Λαυρέντης έκανε τα φωνητικά κι έπαιξε μπάσο και κιθάρα. Κιθάρες επίσης έπαιξαν ο Παύλος Κικριλής, ο Δημήτρης Βασαλάκης και ο Αντώνης Μιτζέλος, ενώ ντραμς ο Τόλης Σκαματζούρας. Ατμοσφαιρικός ήχος παλιού μπλουζ με αυθεντικό μεράκι μιας άλλης εποχής. Ιστορική και δυσεύρετη πλέον έκδοση.

(c) Vinyl EP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1979 | Flac | Εξώφυλλα
πηγή: OO/Βασιλ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: