Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Βασίλης Σκουλάς: Ο πόνος μιας αγάπης (1981)

Επιστρέφουμε και πάλι στη μουσική παράδοση της Κρήτης, αυτήν την ανεξάντλητη δεξαμενή υπέροχων χορευτικών σκοπών, αυτοσχεδιασμού και πηγαίας στιχουργικής έμπνευσης. Και θα σταθούμε στον σημαντικότερο εν ενεργεία εκπρόσωπο της Κρητικής σχολής που συνεχίζει ακούραστος, μετά από μια λαμπρή διαδρομή έξι δεκαετιών, να υπηρετεί τη μουσική παράδοση του τόπου του.
Ο λόγος για τον εξαίρετο κύριο Βασίλη Σκουλά (γενν. 1946), απαράμιλλο δεξιοτέχνη της λύρας και μεγάλο τραγουδιστή, συμπατριώτη του Νίκου Ξυλούρη από τα Ανώγεια, που έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα σε ηλικία μόλις 12 χρόνων, ενώ το 1965 πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση, για να ακολουθήσει έκτοτε μια ασταμάτητη δισκογραφική δραστηριότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο Σκουλάς, όπως και ελάχιστοι ακόμη συντοπίτες του (Ξυλούρης, Γαργανουράκης), κάποια στιγμή πέρασε και στο πεδίο του "έντεχνου" τραγουδιού μέσα από επιλεγμένες συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες του είδους, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος ("Του σίδερου και του νερού"), ο Μάριος Τόκας ("Άσπρο μαντήλι ανέμιζε"), ο Μιχάλης Τερζής ("Εδώ θα μείνουμε"), ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος ("Πικραμένος αναχωρητής"), ο Νότης Μαυρουδής, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Μιχάλης Νικολούδης και άλλοι.
Αφορμή για την αναφορά μας στον Βασίλη Σκουλά έλαβα από ένα αναλογικό δισκάκι του καλλιτέχνη που βρέθηκε πρόσφατα στα χέρια μου με τίτλο "Ο πόνος μιας αγάπης". Εκδόθηκε το 1981 με την ετικέτα Κρήτη από τη δισκογραφική εταιρία Panivar, όπου ανήκε ο Σκουλάς επί πολλά χρόνια στην πρώτη περίοδο της καριέρας του. Μόλις έξι τραγούδια περιλαμβάνει ο δίσκος, τα περισσότερα στους χαρακτηριστικούς συρτούς χορούς της Μεγαλονήσου, χωρίς να λείπουν και οι σκοποί πάνω σε ευφάνταστες μαντινάδες. Παίζει λύρα και τραγουδά φυσικά ο ίδιος, ενώ στο λαούτο τον συνοδεύει ο Δημήτρης Φουκάκης. 

(c) LP | Panivar | 1981 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Νικ./tzil

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε και πάλι για το υπέροχο δισκάκι που μοιράζεσαι μαζί μας.
Άπλα να αναφέρω ένα "παραδοσιακό λάθος" που έκαναν και κάνουν οι Έλληνες Uploaders και κυριώς οι ανατολικοευρωπαίοι...τούρκοι κτλπ....και στην ουσία καταστρέφουν αυτό που χαρίζουν.....το χαμήλωμα της ανάλυσης του ήχου ...από το αποδεκτό 320 κbps στο εγκληματικό κατά την προσωπική μου άποψη 128kbps ή 192kbps.(το οποίο αλλοιώνει την φωνή του τραγουδιστή άλλα και γενικότερα το αποτέλεσμα).....Οφείλω να ομολογήσω και να παραδεχτώ ότι εσύ Ααβα δεν το κάνεις και ότι μαζί με τον Xanthiman αυτή την στιγμή είστε οι κορυφαίοι Και παλαιότεροι έλληνες uploader. Ελπίζω να μην σας κούρασα. Λεωνίδας

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε μου Λεωνίδα, επίτρεψέ μου να έχω μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Γιατί δεν επιθυμώ να μπαίνει ο ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ στη λογική των αμέτρητων μουσικών φόρουμ που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο και μοιράζουν μουσική χύδην, έναν αχταρμά που βάζει στο ίδιο σακί Χατζιδάκι ή Καραΐνδρου μαζί με κάθε μορφής μουσικά σκουπίδια, προκειμένου να κατεβάζουν ανεξέλεγκτα οι διάφοροι τζαμπατζήδες, για να μην ξοδευτούν να αγοράσουν ένα CD από την αγορά. Γιαυτό και τα αρχεία μου δεν δίνονται ξερά μόνο με κάποιους συνδέσμους, αλλά φροντίζω να κάνω και μια ανάλυση του περιεχομένου τους με μια ιστορική και αξιολογική προσέγγιση του υλικού. Συγχρόνως παρουσιάζω αρχεία αποκλειστικά από αναλογικές πηγές που βρίσκονται πλέον εκτός αγοράς. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλά έξοδα προσωπικά, ώστε να παρουσιάζονται στην καλύτερη δυνατή μορφή τα αρχεία. Μπορείς να φανταστείς πόσο επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία είναι η αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου εξωφύλλου, ώστε να το πάρει κάποιος σε άρτια μορφή; Επομένως δεν θεωρώ τον εαυτό μου "uploader", έστω και "κορυφαίο", που ετοιμάζει άρπα κόλλα ένα rip σε 10 λεπτά και το ρίχνει στο διαδίκτυο, χωρίς καμία περαιτέρω φροντίδα και με ύποπτη σκοπιμότητα, αλλά έναν ανιδιοτελή μύστη της μουσικής τέχνης που επιστρατεύει την αγάπη και τη γνώση του για το αντικείμενο και ξοδεύει το υστέρημά του σε χρήματα και χρόνο φιλοδοξώντας να ανασύρει από τη λήθη ξεχασμένα μουσικά διαμάντια, για να τα κοινοποιεί σε φίλους που έχουν το ίδιο μεράκι. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, παρόλο που σχεδόν αποκλειστικά ετοιμάζω τα αρχεία στη συγκριτικά υψηλότερη ποιότητα απολεστικού κώδικα, δεν θεωρώ καθόλου ότι το επίπεδο κωδικοποίησης των αρχείων έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για κάποιο σπανιότατο μουσικό ντοκουμέντο, έστω και στη χαμηλή ποιότητα του 128 kbps ή κι ακόμα παρακάτω! Ο συγκεκριμένος δίσκος του Σκουλά είναι μια τέτοια περίπτωση κι ακριβώς λόγω της σπανιότητάς του δεν θεώρησα ανασταλτικό στοιχείο τη χαμηλή ποιότητα συμπίεσης, για να το παρουσιάσω στον Δισκοβόλο...

idom είπε...

Θα το στείλω σε flac

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Απλά να πούμε πως ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ανατολικής Κρήτης (Ιεράπετρα) το 1969 και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά εδώ.
Έτσι λοιπόν , μιας και είμαι η πηγή του δίσκου να πω αφού θίχτηκε το κομμάτι της ποιότητας , σίγουρα τα 128kbps παραπέμπουν σε κάτι ποιοτικά χαμηλό , απλά πιθανών μια ραδιοφωνική ηχογράφηση του '69 ίσως και σε flac να έχει παρόμοια ακουστικά αποτελέσματα.

*όπως και να έχει έχω και ακόμα ένα rip από την κασέτα στα 192 περίπου , αν ενδιαφέρετε κάποιος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νίκο σε ευχαριστώ και προσωπικά και για τα προηγούμενους δίσκους που μας χάρισες.Μου αρέσουν πάρα πολύ οι αυθεντικές και παλιές ηχογραφήσεις κρητικής μουσικής πχ.Ξυλούρη και Ψαραντώνη που είναι και δυσεύρετες για τον λόγο ότι εκεί συναντάμε εκτός απο τους πρωταγωνιστές πολύ σπουδαίους.... μάστορες θα έλεγα μουσικούς που πλαισιώνουν τους δίσκους. Και ναι, αν έχεις την καλοσύνη χάρισε μας το αρχείο σε όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση....νομίζω δεν κοστίζει σε κανέναν τπτ..Ευχαριστώ και πάλι.Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

τι υπέροχοι άνθρωποι!!!! τελικά η μουσική ενώνει

Ανώνυμος είπε...

Άψογος ο Ιδομενέας.Εκτιμούμε και ευχαριστούμε!!!!! Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
Να προσφέρω και γω από το προσωπικό μου αρχείο σε σένα Ααβα στον Νίκο και τον Ιδομενέα και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται world music σε flac files :

1)Li Xiangting - L aRT du Qin - Ocora
https://ulozto.net/file/sNvFdJmRBJ2C/cinlixin-rar
2)Svetozar Lazovic - 1989 - Blehmuzika (320kbps)
Label: VPRO, Recorded: Live in Poega (Serbia)
3)TURKMENISTAN
Songs of bakhshi women
Inedit CD W 260064 - 1995
https://ulozto.net/file/6yP7A8SXnhlY/turkmenedit-rar
4)Aïcha Mint Chighaly
Mauritanie. Azawan, l'art des griots
Inedit W 260078, 1997
5)Sufi Chanting from Syria / Chant Soufi de Syrie
Dhikr Qadiri Khalwati of the Zawiya Hilaliya, Alep
INEDIT W 260109, 2002
https://ulozto.net/file/HvT4OzNeDQZG/syrufiedit-rar

YΓ. Ααβά αν το θυμηθείς μετά από λίγες μέρες διαγραφεις την παρούσα ανάρτηση.
Ευχαριστώ

Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

Oύπς...ξέχασα το 2ο και 4ο λινκ.

2)Svetozar Lazovic - 1989 - Blehmuzika (320kbps)
Label: VPRO, Recorded: Live in Poega (Serbia)

https://ulozto.net/file/NoHQ2orpVZ6N/sveticzka-rar

4)Aïcha Mint Chighaly
Mauritanie. Azawan, l'art des griots
Inedit W 260078, 1997

https://ulozto.net/file/P1LaKBXD8nOz/mauroufit-rar

Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να ξανανεβάσετε τον δίσκο σε flac ή έστω σε 320;