Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Για το θέατρο, αρ.2 (1986)

Πάλι από την ετικέτα της United Records του Κώστα Γιαννίκου κυκλοφόρησε ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος με θεατρικές μουσικές του Μίμη Πλέσσα. Τίτλος του: "Για το θέατρο, αρ.2". Την προηγούμενη χρονιά, όπως είδαμε, είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος της σειράς.
Εδώ λοιπόν έχουν συγκεντρωθεί επιλεγμένα μουσικά μέρη από κάποια μεγάλα μιούζικαλ του διεθνούς ρεπερτορίου που ανέβασαν δυο μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής σκηνής: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη την περίφημη "Καμπίρια" και η Ζωή Λάσκαρη την "Πέπσι". Στην "Καμπίρια" οι ελληνικοί στίχου υπογράφονται από τον Παύλο Μάτεσι και τραγουδούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Βασίλης Τσιβιλίκας. Στην "Πέπσι" οι στίχοι γράφτηκαν από τον Δημήτρη Βλάσση και τραγούδησαν η Ζωή Λάσκαρη και ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Έχουμε επίσης μουσική και τραγούδια από δυο θεατρικά που πέρασαν και στον ελληνικό κινηματογράφο με την υπογραφή του Γιάννη Δαλιανίδη. Στους "Εραστές του ονείρου" έγραψε στίχους ο Ηλίας Λυμπερόπουλος και τραγούδησε ο Τόλης Βοσκόπουλος. Στο "Κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας" οι στίχοι είναι του Άκου Δασκαλόπουλου και του Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ τραγούδησαν ο Σταύρος Παράβας, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Ελένη Προκοπίου και ο Στράτος Διουνσίου.
Άλλη μια ενδιαφέρουσα θεατρική παραγωγή που παίχτηκε το 1970, στην καρδιά της δικτατορίας, ήταν ο περίφημος "Δρόμος", στον απόηχο του πολυαγαπημένου ομώνυμου κύκλου τραγουδιών. Κι εδώ οι στίχοι είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά ο ολοκληρωμένος δίσκος με τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησε το 1974 λόγω της λογοκρισίας. Τραγουδούν ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη.
Τέλος ο δίσκος περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα από συναυλία του συνθέτη με αποσπάσματα από το παλιό θεατρικό έργο του Νίκου Φατσέα "Με τον έρωτα παρέα", όπου η Άννα Καλουτά ερμηνεύει με το γνωστό της μπρίο τρία τραγούδια.

(c) LP | United Records | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζετε ποια χρονιά πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Πλέσσα όπου ακούστηκαν τα τρία τραγούδια από το θεατρικό έργο "Με τον έρωτα παρέα";