Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Για το θέατρο, αρ.1 (1985)

Συνεχίζουμε με τον θεατρικό Μίμη Πλέσσα και περνάμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τριάδα δίσκων (δύο θεατρικών κι ενός κινηματογραφικού) που εκδόθηκαν στο διάστημα 1985-1986 από την ετικέτα United Records που διηύθυνε ο Κώστας Γιαννίκος, ο ίδιος παραγωγός που αργότερα ανέλαβε όλο το ρεπερτόριο της Lyra προχωρώντας σε μαζικές ψηφιακές επανεκδόσεις του πολύτιμου αρχείου της.
Ο πρώτος δίσκος της σειράς έχει τίτλο "Για το θέατρο" και κυκλοφόρησε το 1985. Περιλαμβάνει ένα πλουσιότατο απάνθισμα θεατρικής μουσικής που έγραψε ο συνθέτης σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τις δεκαετίες του '70 και '80. Έτσι λοιπόν έχουν συγκεντρωθεί χαρακτηριστικά τραγούδια και οργανικά θέματα που υπηρέτησαν τις σκηνικές ανάγκες των έργων: "Σκαπίνο" (του Μολιέρου), "Γενικός Γραμματέας", "Ο Μάγος του Οζ", "Ο κουρέας της Σεβίλλης", "Ρομανσέρο", "Οι γάμοι του Φίγκαρο", "Νεκρικοί διάλογοι" (Λουκιανού), "Όλα στον Κήπο" (του Άλμπι), "Πρέβεζα" (του Δημ. Κολλάτου), "Ιησούς υπέρλαμπρο άστρο" (του Λόιντ Γουέμπερ), "Ταμπούρλα μέσα στη νύχτα"
Οι στίχοι των τραγουδιών υπογράφονται από τους Ντίνο Δημόπουλο, Γιάννη Ξανθούλη, Δημήτρη Βλάσση, Δημήτρη Ποταμίτη, Παύλο Μάτεσι και Κώστα Βίρβο, ενώ περιλαμβάνεται και το μελοποιημένο ποίημα "Πρέβεζα" του Κώστα Καρυωτάκη ερμηνευμένο από τον Πάνο Τσαπάρα. Τα υπόλοιπα τραγούδια ερμηνεύουν κατά κανόνα οι ηθοποιοί των παραστάσεων, μεταξύ των οποίων και οι Γιάννης Αργύρης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Δημήτρης Ποταμίτης, Τάκης Καρνάτσος, Ζανό Ντάνιας, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Μαλαβέτας, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιώργος Μάζης, αλλά και μετέπειτα γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Σάκης Μπουλάς, η Κρίστη Στασινοπούλου, ο Κώστας Μπίγαλης, ο Γιάννης Σαμσιάρης και άλλοι.

(c) LP | United Records | 1985 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λείπει το 9ο κομμάτι, "Στην πρωτεύουσα".