Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Σταύρος Ξαρχάκος: Διπλοπενιές (1966/1989)

Ο κορυφαίος μας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος (γεν. 1939) έχει συνδέσει άρρηκτα τη μουσική του πορεία με το χώρο του σκηνικού θεάματος (κινηματογράφος, θέατρο), όπου έχει καταθέσει το εκλεκτότερο κομμάτι του συνθετικού του έργου. 
Το πρώτο του άλλωστε φανέρωμα ήταν κινηματογραφικό, όταν το 1962 έγραψε μουσική και τραγούδια για την όμορφη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Το ταξίδι", όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη μεγάλη σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τρία χρόνια αργότερα ξανασυναντήθηκαν στη χαριτωμένη κομεντί του Αλέκου Σακελλάριου "Μοντέρνα Σταχτοπούτα", ενώ τον επόμενο χρόνο ήρθε η τρίτη κινηματογραφική τους συνεργασία.
Το 1966 λοιπόν γυρίστηκε η μουσική κωμωδία "Διπλοπενιές" σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και σκηνοθεσία του Γιώργου Σκαλενάκη. Πρωταγωνιστούσε το αγαπημένο δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Αν έχει κάποια αξία η ταινιούλα αυτή είναι για τη μουσική της. Μια σειρά υπέροχων λαϊκών θεμάτων του Σταύρου Ξαρχάκου και κάμποσα τραγούδια πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται ουσιαστικά για το αριστουργηματικό μουσικό υλικό που με μικρές αλλαγές στην ενορχήστρωση και τους στίχους αποτέλεσε το περιεχόμενο του δίσκου "Ένα μεσημέρι" που εκδόθηκε την ίδια χρονιά από την Columbia. Εδώ λοιπόν ακούγονται μερικά από τα πρώτα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη, όπως τα "Μάτια βουρκωμένα", "Στου Όθωνα τα χρόνια", "Λευτέρης", "Με τι καρδιά" ("Αποχαιρετισμός"). Στο δίσκο βέβαια τα ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας. Στην ταινία όμως τα ακούσαμε με τη φωνή του πρωταγωνιστή Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Βέβαια δεν ταυτίζεται απολύτως το υλικό του soundtrack με το δίσκο. Στο soundtrack έχουμε τρία μόνο τραγούδια, ενώ στο δίσκο τα τραγούδια αυξήθηκαν στα έξι. Ωστόσο στο soundtrack έχουμε πολύ περισσότερα οργανικά θέματα είτε με αυτοτελείς μελωδίες, είτε παρμένες από τα θέματα των τραγουδιών. Χωρίς αμφιβολία πάντως όλο το υλικό είναι υπέροχο και η ενορχηστρωτική μαεστρία του Ξαρχάκου υποδειγματική.
Διευκρινίζω ότι το αυθεντικό soundtrack εκδόθηκε αρχικά από τη Lyra με τον ξενόγλωσσο τουριστικό τίτλο "Dancing the Sirtaki" (ή γαλλιστί "En dansant le sirtaki"). Το 1989 είχαμε μια δεύτερη ελληνική επανέκδοση, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε ψηφιακή μορφή.

(c) LP | Lyra | 1966/1989 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: