Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Μουντάκης: Κρήτη μου λεβεντομάνα (1966)

Είναι απίστευτο πώς ενεργοποιούνται οι κρυφοί αυτοματισμοί των μουσικόφιλων της μικρής παρέας του Δισκοβόλου, ώστε να μην προλαβαίνω να πιάσω έναν καλλιτέχνη και να καταφτάνουν συνεχώς σπάνιες εκδόσεις κι έτσι να εμπλουτίζεται η δισκογραφία του, ακόμη και να ολοκληρώνεται. Έτσι λοιπόν δεν πρόλαβα να παρουσιάσω τον σπανιότατο δίσκο του Κώστα Μουντάκη "Κρήτη μου λεβεντογέννα" και ιδού ένας άλλος δίσκος του μεγάλου Κρητικού λυράρη. 
Μιλώντας λοιπόν χθες για το δίσκο "Κρήτη μου λεβεντογέννα" (1971) είχαμε την ευκαιρία να αναφέρουμε και το δίσκο "Κρήτη μου λεβεντομάνα", ο οποίος εκδόθηκε το 1966 από την Odeon και αποτελεί την παρθενική δισκογραφική κατάθεση του μεγάλου Κρητικού τροβαδούρου Κώστα Μουντάκη. Χορευτικό υλικό από την κρητική παράδοση με συρτά, καλαματιανά, μαντινάδες, ριζίτικα κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον "Ερωτόκριτο" ερμηνευμένο σε διαλογική μορφή με την Καίτη Ρουκουνάκη στο ρόλο της Αρετούσας. Παίζει λύρα και τραγουδά ο Κώστας Μουντάκης, ενώ στο λαούτο είναι ο Γιάννης Ξυλούρης. Όλα υπέροχα κι αυθεντικά!

(c) LP | Odeon | 1966 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: idom/d58

3 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

εδώ τα εξώφυλλα με το label της Margophone στην επανέκδοση του το 1973.

https://mega.nz/#F!ZQM2WYqS!hpMDJQZvbHBMkyPRhDH1mQ

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα Ααβα,Νίκο και Ιδομενέα !!! Ευχαριστούμε πολύ και για τα δύο διαμάντια που μας χαρίσατε. Βρηκα στο αρχείο εναν ενδιαφέρον Cd αν σας ενδιαφέρει. Vocal Music in Crete. The World's Musical Traditions 11 (Smithsonian Folkways) - Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

Vocal Music in Crete. The World's Musical Traditions 11 (Smithsonian Folkways)

το link (https://ulozto.net/file/CxXuPC93fwuR/vminc-twmtn-rar)

Μήπως έχει κανείς σας αυτά τα υπέροχα αλλά δυσεύρετα δίσκακια του κρητικής μουσικής Ψαραντώνη και του Ross Daly :
1 - Ψαραντώνης ‎– Σαϊτέματα - Regal ‎– 1979
2 - Ο Βούργιας, Ross Daly ‎– Κρήτη 2 - Λαβύρινθος - 1991
3 - Σπυριδούλα Τουτουδάκη , Μουσική Ross Daly & Λαβύρινθος ‎– Οχτώ Τραγούδια Κι Ένα Σεμάι - RCA ‎– 70174, BMG ‎– 70174, Λαβύρινθος ‎– 70174 (1989)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...Λεωνίδας