Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Η μαγεία του πιάνου (1987)

Το 1987 ο Μίμης Πλέσσας βρέθηκε για μια διετία κάτω από τη στέγη της δισκογραφικής εταιρίας Athenaeum, όπου είχε την ευκαιρία να ηχογραφήσει δυο ξεχωριστούς οργανικούς δίσκους με γενικό τίτλο "Για τους φίλους μου". Ο πρώτος δίσκος αυτής της μίνι σειράς επιγράφεται "Η μαγεία του πιάνου" και περιλαμβάνει υλικό που ερμηνεύεται με βασικό όργανο το πιάνο.
Είναι γνωστό βέβαια ότι ο Πλέσσας είναι και κορυφαίος πιανίστας, γιαυτό άλλωστε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του πάντα βρίσκεται δίπλα στο πιάνο του και συχνά πυκνά προσφέρει στο κοινό του πιανιστικές μελωδίες με ξεχωριστή δεξιοτεχνία, αλλά και έντονα αυτοσχεδιαστική διάθεση.
Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει οκτώ οργανικές μεταλλάξεις δικών του παλιών τραγουδιών σε μορφή concertante για πιάνο και μικρή οργανική συνοδεία, άλλοτε ηλεκτρονική κι άλλοτε συμβατική με φυσικά όργανα, όπως το κλαρινέτο ή το βιολοντσέλο. Οι μελωδίες βέβαια δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, γιατί ο συνθέτης "παίζει" έντονα πάνω στην αρχική μελωδική βάση δημιουργώντας καινούργια ακούσματα με επίμονες τζαζ αποχρώσεις. Πολύ όμορφες στιγμές!
Η έκδοση δυστυχώς δεν αναγράφει τους υπόλοιπους συντελεστές του ηχογραφήματος, πέρα από τη συμμετοχή του γιου του συνθέτη Αντώνη Πλέσσα ως υπεύθυνου για την τεχνική επιμέλεια του ήχου.

(c) LP | Athenaeum | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά υπέροχος ο δίσκος...αναγνωρίζουμε την δεξιοτεχνία και την συνθετική ικανότητα του κου Πλέσσα...Ευχαριστούμε πολύ.Λεωνίδας

ΥΓ. Αν δεν είχε και την ηλεκτρονική συνοδεία θα ήταν πιστεύω ακόμα καλύτερος.Κρίμα με αυτήν την μανία πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών να προσθέτουν σε τόσο αυθεντικούς ήχους τον ηλεκτρικό ήχο.