Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Θάνος Μικρούτσικος: Αραπιά για λίγο πάψε... (1983)

Μετά από μία εξαιρετικά παραγωγική περίοδο στη Lyra (1975-1981) στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Θάνος Μικρούτσικος μετακινήθηκε στην πολυεθνική CBS (μετέπειτα SONY), με την οποία μας έδωσε μια σειρά 5 δίσκων με ανανεωμένο ύφος και διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Ο αξιολογότερος καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ο πολυσήμαντος κύκλος τραγουδιών "Εμπάργκο" (1982) σε στίχους Άλκη Αλκαίου. Η επόμενη μάλιστα χρονιά (1983) ήταν ιδιαίτερα παραγωγική γι' αυτόν, αφού ηχογράφησε τρία αξιόλογα έργα: "Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας" (σε ποίηση Καβάφη), "Ιχνογραφία" (σε ποίηση Κ. Παπαγεωργίου) και "Αραπιά για λίγο πάψε..."
Ο δίσκος λοιπόν "Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί" είναι μια δουλειά που δείχνει το ανήσυχο και πολυσύνθετο μουσικό ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος άλλωστε πολλές φορές έχει παρουσιάσει έργα διαφορετικής αισθητικής και απαιτήσεων από τους απλούς κύκλους τραγουδιών, ακόμη κι αν αυτοί δεν περιείχαν απλά τραγουδάκια για ένα εύκολο κοινό, αλλά τραγούδια ειδικών απαιτήσεων, όπως τα δικά του. 
Το συγκεκριμένο λοιπόν έργο περιλαμβάνει υλικό από μια ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας τον Ιούλιο του 1982. Πρόκειται για δύο οργανικές συνθέσεις με τζαζ χρωματισμούς, μια Φαντασία για πιάνο και ένα Τρίο για πιάνο, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Και μαζί μ' αυτά μια εκτεταμένη τζαζ διασκευή του συγκλονιστικού τραγουδιού "Κι αυτό κακόηθες παιδιά" σε ποίηση Άλκη Αλκαίου, που προέρχεται από το "Εμπάργκο" και το ερμηνεύει και πάλι ο ίδιος ο συνθέτης. Ο δίσκος συμπληρώνεται με άλλα δυο πρωτότυπα τραγούδια, το ένα σε στίχους του John McGrath με τη Julie Massino και το άλλο σε ποίηση Bertolt Brecht μεταφρασμένο από τον Μάριο Πλωρίτη που ερμηνεύει η εξαιρετική Μαρία Δημητριάδη
Το συνολικό άκουσμα διεγείρει ετερόκλητα συναισθήματα ευθέως ανάλογα με τους ηχοχρωματικούς πειραματισμούς του συνθέτη. Αυτοσχεδιασμός και πειραματική διάθεση από έναν ανήσυχο δημιουργό που δεν έπαψε ποτέ να διερευνά σε βάθος και εύρος τα χωρικά ύδατα της τέχνης του. Συνεπίκουροί του εδώ εκλεκτοί μουσικοί της ελληνικής τζαζ, όπως: Γιώργος Φακανάς (μπάσο κιθάρα), Νίκος Τουλιάτος (ντραμς), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Θόδωρος Ρέλλος (σαξόφωνο). 

(c) LP | CBS | 1983 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

vagelis4 είπε...

Απο Θάνο Μικρούτσικο μήπως έχεις και το: Στον Μάνο Λοΐζο / Νύχτα Με Σκιές Χρωματιστές