Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Μια Κυριακή (1969)

Περνάω σήμερα στην παρουσίαση των δύο πρώτων "έντεχνων" λαϊκών δίσκων του Γιάννη Σπανού που αποτέλεσαν την απαρχή μιας υπέροχης λαϊκής ανθοφορίας του σπουδαίου μας συνθέτη.
Για την πορεία του Γιάννη Σπανού στο ελληνικό τραγούδι ο δίσκος "Μια Κυριακή" (Columbia, 1969) σηματοδοτεί τη μεταπήδησή του από το νεοκυματικό ύφος σε πιο λαϊκούς δρόμους, όπου θα ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο του με υπέροχα τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, αλλά και αργότερα. Και οφείλω εξαρχής να δηλώσω ότι αυτός ο πρώτος του ακραιφνώς λαϊκός δίσκος υπήρξε από τους πιο αγαπημένους των παιδικών μου χρόνων κι εξακολουθώ πάντα να τον ακούω με πολλή αγάπη και νοσταλγία! 
Είναι φανερό ότι τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν πάνω στις φωνές που τότε αποτελούσαν το βαρύ οπλοστάσιο της μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας. Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, και οι τρεις μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή. και είχαν πολλαπλές δισκογραφικές συναντήσεις σε έργα του Σταύρου Ξαρχάκου ("Ένα μεσημέρι", "Χρώματα", "Μάρκος ο δάσκαλός μας", "Κόσμε αγάπη μου"). Και ο Σπανός θα ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία. Δίπλα τους ένας νέος τραγουδιστής προερχόμενος από την ποπ σκηνή της εποχής, ο Χρήστος Εμμανουήλ, με θητεία στους Olympians, ο οποίος ερμηνεύει θαυμάσια δύο από τα τραγούδια του δίσκου.
Τα περισσότερα τραγούδια έχουν στίχους του παραγωγικότατου εκείνη την εποχή Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο ξεκίνημα μιας πολύ αποδοτικής συνεργασίας του με τον συνθέτη. Το ομώνυμο τραγούδι ("Μια Κυριακή") και το τελευταίο ("Ο μπαγλαμάς") με τη φωνή του Μπιθικώτση ανήκουν στον Παπαδόπουλο και ακούστηκαν πολύ εκείνα τα χρόνια. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία που έβγαλε ο δίσκος ήταν το "Πες πως μ' αντάμωσες" με τη φωνή του Κόκοτα και στίχους πάλι του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Με το τραγούδι αυτό ο Κόκοτας βρέθηκε μεμιάς στην κορυφή της δημοτικότητας. Πάντως το τραγούδι που εγώ άκουγα μανιωδώς ήταν το "Θα σου στείλω περιστέρι" με τη φωνή του Εμμανουήλ. Ωραιότατα επίσης είναι τα τραγούδια "Ξέχασες", "Μπρος στο μπαλκόνι σου", "Παίρνει τους δρόμους η καρδιά", "Η πληρωμή" και "Τι σου 'φταιξαν τα νιάτα μου". Στίχους επίσης έγραψαν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Κωτούλας, ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (λίγο πριν γίνει Κ.Χ. Μύρης).
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για έναν σπουδαίο κύκλο λαϊκών τραγουδιών που ποτέ δεν ξεχάστηκαν και που ασφαλώς άνοιξαν δρόμους στον καιρό τους, πάνω στους οποίους πάτησαν πολλοί σύγχρονοι και μεταγενέστεροι συνθέτες τραγουδιών.
Διευκρίνιση: Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου έγινε παλιότερα στο Δισκοβόλο. 
Δείτε εδώ: https://diskovolos58.blogspot.com/2016/09/1969.html

(c) LP | EMI Columbia | 1969 | πηγή: d58

4 σχόλια:

Lilalilak είπε...

Και "Η πληρωμή", πάλι με το Χρήστο Εμμανουήλ, ακριβό τραγούδι. Πολλά ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Γειά Σου Βασιλικούλα.

Lilalilak είπε...

Γειά σου Αντώνη μας.

Άαβας / d58 είπε...

Και η "Πληρωμή", οπωσδήποτε!