Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Δήμος Μούτσης: Συνοικισμός Α (1972)

Επιστρέφω σήμερα στον αγαπημένο συνθέτη Δήμο Μούτση, για να κλείσω ένα κενό που είχα αφήσει πριν από μερικές εβδομάδες που παρουσίασα την αναλογική του δισκογραφία της δεκαετίας του '70. Έλεγα λοιπόν τότε ότι δεν βρήκα στη δισκοθήκη μου το δίσκο "Συνοικισμός Α", οπότε η δισκογραφία του συνθέτη θα έμενε μ' αυτό το σημαντικό κενό. Ωστόσο και πάλι τα αλληλέγγυα αντανακλαστικά των φίλων του Δισκοβόλου έκαναν το θαύμα τους και ξαφνικά ο δίσκος βρέθηκε στα χέρια μου, οπότε φρόντισα αμέσως να τον ψηφιοποιήσω για τη σημερινή παρουσίαση.
Ο "Συνοικισμός Α" λοιπόν ήταν ο δεύτερος προσωπικός κύκλος τραγουδιών του συνθέτη κατά την περίοδο θητείας του στη Philips (Olympic) και εκδόθηκε το 1972, ένα χρόνο μετά τον "Άγιο Φεβρουάριο" και ένα χρόνο πριν από τις "Στροφές". Πρόκειται για ένα άλμπουμ πλημμυρισμένο με υπέροχα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τραγουδήθηκαν πολύ. Αν και προσωπικά δεν θα το έβαζα στις πρώτες μου επιλογές, το εναρκτήριο τραγούδι "Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε" αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του δίσκου με τεράστια απήχηση στο κοινό της εποχής. Γνώρισε μάλιστα και μια δεύτερη εκτέλεση, επίσης πολύ πετυχημένη, λίγο αργότερα από τη Λιζέτα Νικολάου, αλλά και μια διεθνή με τον Ντέμη Ρούσο, ενώ στη μελωδία του τραγουδιού αυτού στηρίχθηκε το αριστουργηματικό ορχηστρικό "Χορός της λεβεντιάς" που κλείνει το δίσκο. Οι δικές μου αδυναμίες είναι τα τραγούδια "Σαν λυγαριά σε φύτεψα", "Στο παράθυρο αγναντεύοντας", "Η κορδέλα", "Μη γράφεις άλλα γράμματα" και "Σαν τι τραγούδι να σου πω"
Ερμηνευτές των τραγουδιών είναι η Βίκυ Μοσχολιού και ο Αντώνης Καλογιάννης που τα αποδίδουν με μοναδική εκφραστικότητα. Οι στίχοι στα περισσότερα είναι του Γιάννη Λογοθέτη, ο οποίος σε μερικά υπογράφει και ως Γιάννης Μιχαηλίδης (μάλλον για τη λογοκρισία της εποχής). Δυο τραγούδια επίσης υπογράφει η Βαρβάρα Τσιμπούλη κι από ένα ο Νίκος Γκάτσος και ο Μάνος Ελευθερίου. Το τραγούδι του Γκάτσου ("Κάποια νύχτα") είναι σε δεύτερη εκτέλεση με πρώτο ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά δυο χρόνια νωρίτερα.
Επισημαίνω ότι στους τίτλους του οπισθόφυλλου υπάρχουν κάποιες μικρές απροσεξίες, όπως: "Στο παράθυρό σου (το "σου" περιττό) αγνανεύοντας" και "Σαν τι τραγούδι να σας (αντί: σου) πω". Λεπτομέρειες...

(c) LP | Philips/Olympic | 1972 | πηγή: ΔΔ/d58 


Δεν υπάρχουν σχόλια: