Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη (1964-1965)


Ο Γιάννης Πουλόπουλος υπήρξε κορυφαίο όνομα του ελληνικού τραγουδιού στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, όταν κυριαρχούσε στην πρώτη γραμμή του πενταγράμμου με μόνους ίσως ισότιμους ανταγωνιστές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Σταμάτη Κόκοτα και τη Μαρινέλλα. Κι αν οι υπόλοιποι είχαν την αβανταδόρικη υποστήριξη των μεγάλων δισκογραφικών τους εταιριών (Columbia, Philips), ο Πουλόπουλος αναδείχθηκε μέσα από τη μικρή ακόμη τότε εταιρία του Αλέκου Πατσιφά, τη Lyra, η οποία ειδικευόταν πιο πολύ στο χαμηλόφωνο τραγούδι του "Νέου Κύματος", πριν αρχίσει να προωθεί πιο συστηματικά και το λαϊκό ρεπερτόριο. Είχε βέβαια την τύχη να συναντηθεί εκεί με τον παραγωγικότατο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος - κυρίως μέσω του κινηματογράφου - απογείωσε κυριολεκτικά την καριέρα του.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο Πουλόπουλος ξεκίνησε από την Columbia, όπου το 1963 είχε συμμετοχή στην ηχογράφηση του δίσκου "Η γειτονιά των αγγέλων" με τα σπουδαία θεατρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα, στις αρχές του 1964, ο Γιάννης Πουλόπουλος ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε για τις 45 στροφές δυο μεγάλα τραγούδια του Μίκη. Πρόκειται για τα τραγούδια: "Γωνιά γωνιά" σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και "Είναι μακρύς ο δρόμος σου" σε στίχους Πάνου Κοκκινόπουλου. Μερικούς μήνες αργότερα τα ίδια τραγούδια τα ηχογράφησε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μαζί με τα υπόλοιπα που αποτέλεσαν τον κύκλο "Πολιτεία Β". Όλοι γνωρίζουμε βέβαια αυτά τα τραγούδια με τη φωνή του Μπιθικώτση, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώτη τους εκτέλεση ανήκει στον Γιάννη Πουλόπουλο και ήταν η αποχαιρετιστήρια συνεργασία του με την Columbia, αφού στο τέλος του 1964 μετακινήθηκε στη Lyra, όπου και μεγαλούργησε!
Η καριέρα λοιπόν του Γιάννη Πουλόπουλου στη Lyra ξεκίνησε και πάλι με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία άρχισε να ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση σε δισκάκια 45 στροφών. Το πρώτο του από αυτά τα 45άρια (κωδ. 2014) περιλαμβάνει μια καινούργια εκτέλεση των δυο τραγουδιών που είχε ηχογραφήσει λίγους μήνες νωρίτερα στην Columbia μαζί με άλλα δύο από την "Πολιτεία Β'", δηλαδή τα τραγούδια: "Γωνιά γωνιά, "Είναι μακρύς ο δρόμος σου", "Βραδιάζει" και "Στράτα τη στράτα". Τη νέα ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης Διδήλης. Κι αμέσως μετά ηχογράφησε άλλο ένα 45άρι (κωδ. 2019) με τρία παλιότερα τραγούδια του Μίκη: "Το όνειρο", "Από το παράθυρό σου" και "Το τραγούδι της ξενιτιάς". Και πάλι την ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιάννης Διδήλης.
Διευκρινίζω ότι το 1974 η Lyra εξέδωσε ένα συγκεντρωτικό άλμπουμ με όλα τα τραγούδια του Μίκη που ερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος σε δισκάκια 45 στροφών στο διάστημα 1964-1965. Το άλμπουμ επανεκδόθηκε αργότερα και ψηφιακά. Στο αρχείο που σας δίνω έχω συγκεντρώσει συνολικά εννέα τραγούδια, δηλαδή τα δύο που ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση στην Columbia πριν αποχωρήσει και τα άλλα επτά από τα δυο πρώτα 45άρια του Πουλόπουλου στη Lyra. Φυσικά όλα στις αρχικές αναλογικές τους εγγραφές.

(c) Vinyl 45'' | Columbia/Lyra | 1964-1965 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil/d58
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: