Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Θάνος Μικρούτσικος: Τα Αντάρτικα (1981)

Το 1981 ο Θάνος Μικρούτσικος αποχαιρετά τη Lyra και μετακινείται στη CBS ξεκινώντας τη δεύτερη φάση της μεγάλης του καριέρας μετά την ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο στην εταιρία του Πατσιφά (1975-1981), όπου μάλιστα κατέθεσε και το σημαντικότερο κομμάτι του σπουδαίου έργου του ("Πολιτικά τραγούδια", "Καντάτα για τη Μακρόνησο", "Τροπάρια για φονιάδες", "Φουέντε Οβεχούνα", "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ", "Τραγούδια της Λευτεριάς", "Ο Σταυρός του Νότου", "Ευριπίδης IV").
Ως αποχαιρετισμό λοιπόν στη μουσική του εφηβεία ο συνθέτης επέλεξε να ηχογραφήσει ένα δίσκο που δεν είχε δική του πρώτη ύλη, αλλά περιορίστηκε στο ρόλο του ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας. Έτσι προέκυψε ο δίσκος "Τα Αντάρτικα" (υπότιτλος: "Τραγούδια της Αντίστασης") με υλικό παρμένο από την παράδοση του αντάρτικου-αντιστασιακού τραγουδιού που άνθιζε εκείνη την εποχή. Θυμίζω τον εξαιρετικό δίσκο "Τραγούδια από την Ελληνική Αντίσταση" (1974) με τη φωνή του Πέτρου Πανδή που είχε επιμεληθεί ο Νότης Μαυρουδής, αλλά κι ένα δεύτερο δίσκο με τους ίδιους συντελεστές μερικά χρόνια αργότερα (1978), επίσης τον κλασικό δίσκο "Από το αντάρτικο λημέρι" (1975) του Πάνου Τζαβέλλα, καθώς και αρκετούς ακόμη στα κατοπινά χρόνια.
Ο δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου περιλαμβάνει δεκατέσσερα κλασικά "αντάρτικα" τραγούδια, τα περισσότερα αγνώστων δημιουργών, αλλά και μερικά επώνυμων, όπως τα: "Στ' άρματα, στ' άρματα" (μουσική: Άκης Σμυρναίος, πραγμ. όνομα Γαληνός Κιοσόγλου, στίχοι: Νίκος Καρβούνης-Αστραπόγιαννος), "Τραγούδι του Άρη" (μουσική: Αλέκος Ξένος, στίχοι: Ναυσικά Φλέγκου-Παπαδάκη), "Πέσατε θύματα" (μουσική: Dmitri Shostakovoch από την 11η Συμφωνία του), "Ο Ύμνος του ΕΛΑΣ" (μουσική: Νίκος Τσάκωνας, στίχοι: Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη πάνω σε αρχική ιδέα της Έλλης Αλεξίου), "Ύμνος του ΕΑΜ" (βασίζεται στο περίφημο ρωσικό τραγούδι "Katyucha" σε μουσική του Ρώσου συνθέτη Matvei Blanter), "Ο Μπελογιάννης ζει" (μουσική: Λάκης Χατζής, στίχοι: Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής).

Στην ερμηνεία των τραγουδιών επιστρατεύτηκαν οι αδελφές Μαρία Δημητριάδη (στενή συνεργάτιδα του συνθέτη όλα εκείνα τα χρόνια) και Αφροδίτη Μάνου (αχ, Αφροδίτη!), ενώ συμμετέχει και χορωδία, η οποία αποδίδει πολλά τραγούδια a capella (χωρίς οργανική συνοδεία).

(c) LP | Lyra | 1981 | πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: