Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Θάνος Μικρούτσικος: Φουέντε Οβεχούνα (1977)

Πέρα από την κορυφαία τριάδα έργων του Θάνου Μικρούτσικου από την περίοδο της Lyra (1975-1980) που σας παρουσίασα τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σταθώ και σε ένα ακόμη αγαπημένο έργο του συνθέτη από την ίδια περίοδο, το θεατρικό soundtrack "Φουέντε Οβεχούνα" που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τα "Τροπάρια για φονιάδες" και είχα την τύχη να παρακολουθήσω ζωντανά στη Θεσσαλονίκη στα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια.
Αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά προσωπικός δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου. Είχαν προηγηθεί τα "Πολιτικά Τραγούδια" (1975) και το διπλό έργο "Καντάτα για τη Μακρόνησο & Σπουδή σε ποιήματα του Μαγιακόφσκι" (1976).
Το "Φουέντε Οβεχούνα" περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για την ομώνυμη θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1976-77. Πρόκειται για το κλασικό έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού Lope de Vega, σε μετάφραση Καίτης Κάστρο και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Το θέμα του έργου αναφέρεται στην εξέγερση των κατοίκων ενός χωριού της μεσαιωνικής Ισπανίας στα χρόνια του Φερδινάνδου και της Ισαβέλας εναντίον του καταπιεστή τοπικού άρχοντα, τον οποίο συλλαμβάνουν και σκοτώνουν, για να αναλάβουν στη συνέχεια συλλογικά τη διοίκηση του τόπου τους. Πρόκειται λοιπόν για μια υπόθεση τυραννοκτονίας κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Το έργο συνδυάζει με έξοχο τρόπο πολυποίκιλα λογοτεχνικά στοιχεία: επικά, ελεγειακά, λυρικά, βουκολικά και κωμικά. Είναι ένα πολυπρόσωπο έργο, όπου το ρόλο του δραματικού ήρωα αναλαμβάνει ολόκληρη η κοινωνική ομάδα.
Ο Lope de Vega (1562-1635) υπήρξε, μαζί με τον σύγχρονό του Θερβάντες, ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας της Ισπανίας κι ένας από τους μεγάλους κλασικούς του παγκόσμιου θεάτρου. Έζησε στον λεγόμενο "χρυσό αιώνα" της Ισπανικής λογοτεχνίας. Υπήρξε μια εκρηκτική προσωπικότητα κι έζησε ένα βίο έντονα περιπετειώδη και επικίνδυνο. Διετέλεσε κληρικός, κατάδικος, εξόριστος, εραστής και πολεμιστής. Και μέσα σ' όλα αυτά πρόλαβε να γράψει κάπου 1800 έργα! Απ' αυτά σώζονται κάτι λιγότερο από 500...
Ο Θάνος Μικρούτσικος χειρίστηκε τους έξοχους ελληνικούς στίχους του σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη με εξαιρετική έμπνευση κι έγραψε ένα πανέμορφο soundtrack, ένα από τα ωραιότερα που γράφτηκαν ποτέ για το θέατρο. Καταιγισμός ρυθμικών και μελωδικών ιδεών κατακλύζει τον ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου. Χωρίς αμφιβολία εδώ κρύβονται μερικές από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του συνθέτη, όπως το "Τραγούδι του γάμου", η "Μπαλάντα της νύχτας", η "Μπαλάντα του ξεσηκωμού" και η θεσπέσια "Μελωδία του ουρανού". Άξιοι αρωγοί του στάθηκαν οι δύο ερμηνευτές του έργου, η συγκλονιστική Μαρία Δημητριάδη και ο συγκινητικός Γιώργος Μεράντζας. Τραγουδούν επίσης η Σοφία Σπυράτου, ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο συνθέτης.
Μεταξύ των άξιων μουσικών και οι: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα, φλογέρα), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Ηλίας Κολοβός (κλαρινέτο), Νότης Μαυρουδής (κιθάρα), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά) και Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο).

(c) LP | Lyra | 1977 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχος με πολλες αναμνησεις δισκος..Θυμαμαι την παρασταση στο κρατικο θεατρο βορειου ελλαδος.. ειμουν 15 δεν μπορεσα να παω αλλα σιγοτραγουδουσα το μεγαλο ποταμι φουσκωμενο η οργη του λαου