Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος: Χρονικό (ανέκδοτο υλικό)

Στην πρώτη έκδοση του "Χρονικού", του κορυφαίου αυτού έργου του Γιάννη Μαρκόπουλου, από τη Philips το 1970 δεν περιλήφθηκαν δύο επιπλέον τραγούδια που είχαν γραφτεί για το δίσκο, αλλά δεν ηχογραφήθηκαν τελικά εξαιτίας της λογοκρισίας. 
Πρόκειται για τα τραγούδια: "Μια νύχτα στα Μεσόγεια" και "1945. Σαν τέλειωσε ο πόλεμος"Τα δυο αυτά τραγούδια ωστόσο σε πρόχειρη ηχογράφηση με τον συνθέτη να τα παίζει στο πιάνο και να τα τραγουδά, ευτυχώς περιλήφθηκαν στη νεότερη πλήρη ψηφιακή επανέκδοση του έργου το 1999, απ' όπου τα πήρα και σας τα δίνω εδώ.
Σημειωτέον ότι μαζί με τα δυο αυτά άγνωστα τραγούδια ακούμε και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο από ραδιοφωνική εκπομπή να εξηγεί το ιστορικό των δυο ξεχασμένων τραγουδιών, ενώ περιλαμβάνεται και μια παραλλαγή του "Τελευταίου Μέρους" σε μορφή θεατρικού δρώμενου με τη συμμετοχή μελών του Ανοιχτού Θεάτρου, καθώς και ήχων από συλλαλητήριο της εποχής και της φωνής του Νίκου Ξυλούρη.

(c) CD | Philips | 1999 | mp3 | φωτό
πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο cd υπαρχει κι ενα 15ο κομματι που ειναι: 15. Τελευταιο μερος Β' - Παραλαγη απο το 11ο κομματι.

Άαβας / d58 είπε...

Για το κομμάτι αυτό αναφέρομαι και στην παρουσίαση, αλλά το έχω βάλει και μέσα στο αρχείο! Οπότε δε νομίζεις ότι είναι περιττό αυτό το σχόλιο;