Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Μνήμη ακριβή...

Έφυγε λοιπόν σήμερα ο αγαπημένος συνθέτης Γιάννης Σπανός (1934-2019). Ασφαλώς ένας από τους πιο προικισμένους Έλληνες τραγουδοποιούς με μια μυθική καριέρα κάπου 60 χρόνων, έξοχος μελωδιστής κι ένας εξαίρετος πιανίστας με ζηλευτή διεθνή καριέρα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60, όταν ζούσε και δημιουργούσε στο Παρίσι συνεργαζόμενος με όλα τα μεγάλα ονόματα του γαλλικού τραγουδιού εκείνης της πολύ ακμάζουσας εποχής. 
Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας "ανακάλυψε" και τη μουσική ζωή της πατρίδας του κι έκτοτε για πολλά χρόνια μοίραζε τη δραστηριότητά του μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Με την αύρα της γαλλικής "nouvelle vague" δημιούργησε το ελληνικό "Νέο Κύμα" που στεγάστηκε στη νεοσύστατη δισκογραφική εταιρία της Lyra, την οποία ίδρυσε ο Αλέκος Πατσιφάς μεταφέροντας την εκδοτική του δραστηριότητα ("Ίκαρος") στο πεδίο της μουσικής. Αποκορύφωμα της νεοκυματικής περιόδου του Γιάννη Σπανού υπήρξαν οι δυο πρώτες "Ανθολογίες" του (1967/1968) με μελοποιημένα ποιήματα παλιότερων Ελλήνων ποιητών (κυρίως της γενιάς του Παλαμά ως τον Καρυωτάκη), τα οποία ερμήνευσαν οι μόνιμοι τραγουδιστές του συνθέτη: Καίτη Χωματά, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Ζωγράφος, Αλέκα Μαβίλη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης.
Το 1969 μετακινήθηκε στην Columbia, όπου παρουσίασε πλέον το "λαϊκό" του πρόσωπο, αρχικά με το "Μια Κυριακή" (1969) και στη συνέχεια με το "Σαββατόβραδο" (1970). Νέοι ερμηνευτές του πλέον ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Μαρινέλλα, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, η Δήμητρα Γαλάνη και η Χαρούλα Αλεξίου. 
Το 1975 επιστρέφει στη Lyra με την "Τρίτη Ανθολογία" του που αποτελεί και την κορυφαία δισκογραφική του κατάθεση. Ακολουθούν αμέτρητες ακόμη συνεργασίες που συχνά αποφέρουν μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Τάνια Τσανακλίδου, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Κούκα και πολλοί νεότεροι τραγουδιστές μεταφέρουν στον κόσμο τις υπέροχες μελωδίες αυτού του παραγωγικότατου δημιουργού, έστω κι αν ο ίδιος με την παροιμιώδη σεμνότητά του δεν υπήρξε ποτέ πρόσωπο οικείο και γνωστό στον πολύ κόσμο.
Πέρα από τους πολυάριθμους ποιητές που μελοποίησε, συνεργάστηκε πολύ γόνιμα με τους περισσότερους Έλληνες στιχουργούς, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Κώστας Κωτούλας, ο Πυθαγόρας, ο Αλέξης Αλεξόπουλος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Πάνος Φαλάρας, ο Μάνος Κουφιανάκης, ο Κυριάκος Ντούμος, ο Τάκης Καρνάτσος, ο Λάκης Τεάζης, η Λίνα Νικολακοπούλου και άλλοι.
Ο "Δισκοβόλος" έχει τιμήσει επανειλημμένα τον υπέροχο αυτόν συνθέτη και ασύγκριτο μελωδιστή με πολυάριθμες κατά καιρούς παρουσιάσεις έργων του. Παραθέτω αμέσως πιο κάτω τα κυριότερα αφιερώματα που έχουν γίνει στον Γιάννη Σπανό από το παρόν ιστολόγιο: