Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Μέρες του καλοκαιριού (1970)

'Ενα χρόνο μετά την κυκλοφορία του "Δρόμου" (1970) ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν εκ νέου για έναν καινούργιο κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Μέρες του καλοκαιριού".
Πρόκειται και πάλι για έναν πολύ όμορφο δίσκο με αγαπημένα τραγούδια  που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν ήταν αδύνατον φυσικά να ξαναπετύχουν τα ίδια ασύλληπτα ρεκόρ του "Δρόμου". Πάντως έχουμε δώδεκα δροσερά ερωτικά τραγούδια με καλοκαιρινούς απόηχους και απλούς λαϊκούς ρυθμούς που ακούγονται πολύ ευχάριστα ακόμη και σήμερα δείχνοντας την ευκολία των δημιουργών τους στο συγκεκριμένο είδος. Δεν είναι όλα τα τραγούδια της ίδιας ποιοτικής στάθμης, αλλά μερικά είναι πράγματι πανέμορφα, όπως τα: "Πέρα στα παλιά σεράγια", "Νάμουν αγέρας" (το αγαπημένο μου), "Αλίμονο σε μένα", "Τα χέρια του μισάνοιξε", "Το γλυκό τ' αηδόνι""Ένα καράβι" και "Ποια νύχτα σ' έκλεψε". Νομίζω πως το τελευταίο υπήρξε το μεγαλύτερο σουξέ του δίσκου.
Οι ερμηνευτές είναι και πάλι οι δυο βασικοί τραγουδιστές του "Δρόμου", δηλαδή ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη. Υπέροχοι και οι δύο. Μαζί τους σε δυο τραγούδια ντεμπουτάρει στο χώρο ο καλός λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, ο οποίος την ίδια χρονιά είχε συμμετοχή και στην "Ερωφίλη" του Νίκου Μαμαγκάκη, καθώς και στη "Μαρία" του Νίκου Λαβράνου (που ίσως όμως να εκδόθηκε το 1971). Στο μπουζούκι με το τόσο οικείο και χαρακτηριστικό ηχόχρωμα ο Στέλιος Ζαφειρίου, ενώ το εξώφυλλο φέρει και πάλι την υπογραφή του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου.

(c) LP | Lyra | 1970 | πηγή: d58

2 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Τι τραγούδι το "Να΄μουν αέρας" του Γιάννη !!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ που μου υπέδειξες την αβλεψία μου στη λέξη "καλακαιρινούς".

Οικονόμου